VN veroordeelt strenge immigratiepolitiek Cameron
Foto: Guterres
António Guterres, Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (VN), veroordeelt de strenge immigratiewetten van de Britse premier David Cameron. Guterres vreest dat 'de maatregelen tot een stigmatisering zullen leiden van asielzoekers waardoor hen de toegang tot banken en huisvesting ontzegd wordt'.

Eind november kwam Cameron op de proppen met een aantal wetsvoorstellen die de verwachte toestroom van Bulgaarse en Roemeense immigranten moet afremmen. Zij hebben vanaf 1 januari immers geen arbeidskaart meer nodig om elders in de EU te werken. 

Indien Cameron zijn plannen doorvoert, zouden immigranten pas drie maanden na aankomst een uitkering kunnen krijgen. Die wordt na een halfjaar stopgezet als de immigrant geen job heeft gevonden. Bedelaars en daklozen worden onmiddellijk uitgewezen en kunnen pas na een jaar terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zouden immigranten niet meteen recht hebben op huurtoeslag. 

Stigmatisering en marginalisatie

Het Hoog commissariaat voor de vluchtelingen van de VN veroordeelt donderdag de wetsvoorstellen van Cameron uit vrees voor een stigmatisering van vreemdelingen. Bovendien ontzeggen ze huisvesting aan mensen in nood en kunnen ze bijdragen aan een klimaat van 'onbegrip en etnische profilering dat de integratievooruitzichten op lange termijn van zo'n mensen kan ondermijnen'.

Guterres liet zich bijzonder scherp uit over de wetsvoorstellen en stelt dat deze zullen leiden tot een marginalisatie en discriminatie van vreemdelingen en asielzoekers. Door de onduidelijkheid van hun legale status zouden zijn ook moeilijk aan werk en huisvesting komen. 

Polemiek

De plannen van Cameron veroorzaakten een polemiek in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een recente peiling vindt 72 procent van de Britten dat het land minder immigranten moet toelaten.

Volgens de Britse minister van Immigratie zal de wet 'een halt toeroepen aan migranten die misbruik maken van de publieke diensten waar ze geen recht op hebben. Hij zal het Verenigd Koninkrijk minder aantrekkelijk maken voor illegale migranten en maakt het makkelijker om personen te verwijderen die hier niet hoeven te zijn.'

De Labour-partij schaarde zich achter bepaalde voorstellen, maar heeft toch vragen bij enkele details. Zo vreest Helen Jones dat Britse burgers van een etnische minderheid geviseerd zullen worden door banken 'ook al kunnen ze hier geboren zijn'.