Britten krijgen bankbiljetten in plastic
Foto: AFP

De Bank of England (BoE) heeft woensdag bekendgemaakt dat de volgende biljetten van vijf en tien pond van plastic zullen zijn en dus niet langer van papier. De nieuwe biljetten worden vanaf 2016 in circulatie gebracht.

Deze beslissing werd uitvoerig getoetst bij de Britse bevolking. Zevenentachtig procent van de deelnemers aan de bevraging staat positief tegenover het ‘plastic briefje’.

Volgens de Bank of England zijn deze nieuwe biljetten beter bestand tegen vuil en vochtigheid, waardoor ze 2,5 keer langer zullen meegaan dan de papieren bankbiljetten. Bovendien zullen de volgende biljetten veel moeilijker zijn om na te maken.

Winston Churchill zal het nieuwe biljet van vijf pond sieren dat op de markt wordt gebracht in 2016. Een jaar later verschijnt de nieuwe 10 pond-versie met Jane Austen.

De Bank of England spreekt trouwens liever van een polymeer biljet in plaats van een plastic biljet, want mensen verwachten van plastic biljetten dat ze dik en moeilijk plooibaar zijn.

Verschillende landen gingen het Verenigd Koninkrijk al voor. Zo maken Australië, Mexico, Singapore en Canada al gebruik van polymere bankbiljetten.