Gentse stadshal wint Belgische Prijs voor Architectuur 2013
De Stadshal in Gent Foto: Lisa Van Damme

Verguisd door velen, maar na de Prijs Bouwmeester 2013 sleept de Gentse stadshal nu ook de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 in de wacht, zo maakte De Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België bekend. Het kantoorgebouw Stebo in Genk gaat met de Belgische Prijs voor Energie 2013 lopen.

In haar afweging voor de architectuurpijs erkende de jury dat ook de Elishout Keukentoren in Brussel ‘vergelijkbare architecturale kwaliteiten en een vergelijkbaar eindresultaat had’. De Gentse stadshal werd evenwel gekozen omdat ze ‘het meest representatieve project is van de categorielaureaten en als zodanig typischer voor de plaatselijke situatie’.

Verder staat dat de toren ‘veeleer -in positieve zin- een heroïsche krachttoer van de modernistische en functionalistische ideologie’ is terwijl de stadshal ‘een architectuurgeschiedenis is die een plaats vindt in een context, een kenmerk van een plek ontdekt en haar -niet zonder trots- opwaardeert. Omdat ze inspeelt op de bouwlagen van de stad is ze een meer hedendaags paradigma dan het Keukentorenproject’, klonk het nog.

De stadshal en de heraanleg van de Korenmarkt en het Emile Braunplein werd gerealiseerd door Robbrecht en Daem architecten in samenwerking met Marie-José Van Hee architecten. De stadshal was dit jaar eerder ook bij de vijf laatste finalisten voor de Prijs voor Hedendaagse Architectuur van de Europese Unie, werd ook genomineerd voor de architectuurbiënnale in Venetië en won in 2009 de Prijs voor Publieke Ruimte.

De Belgische Prijs voor Energie 2013 gaat naar het Genkse Buro B met het nulenergiekantoorgebouw ‘Stebo-Ondernemersatelier’ in eigen stad. De jury loofde de ‘optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het ‘building integrated PV-system’ anderzijds (het dak bestaat enkel uit zonnepanelen, red.), een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen.’

De twee winnaars krijgen elk 5.000 euro, de genomineerden 1.500 euro.