Extra milieubelasting is voor Crombez niet de oplossing voor loonlastenverlaging
Foto: BELGA

SP.A-staatssecretaris John Crombez wil absoluut de loonlasten omlaag krijgen, maar ziet daarvoor weinig heil in een verschuiving naar extra milieubelastingen. ‘Het doel van ecofiscaliteit is immers dat die inkomsten vanzelf dalen’, argumenteerde hij zaterdag op het SP.A-congres in Gent. Crombez trekt daarom volop de kaart van een lastenverschuiving naar inkomens uit vermogen.

De Oostendse socialist is niet tegen ecofiscaliteit, maar volgens hem levert het simpelweg niet de structurele inkomsten op die nodig zijn voor een grondige lastenverlaging op arbeid. Doel van een milieubelasting is immers het gedrag van mensen minder vervuilend te maken, waardoor de inkomsten vanzelf zouden moeten dalen, argumenteerde hij.

Maar ook de loonlasten fundamenteel verlagen door de overheid zelf af te bouwen, zoals andere partijen voorstellen, noemde hij ‘nonsens’. Haal je de veertig procent sociale zekerheid uit de uitgaven, plus zaken als politie, justitie, onderwijs en kinderbijslag, dan blijft er een te klein deel over om de loonlasten fundamenteel te kunnen verlagen, aldus Crombez.

Inkomens uit vermogen

De SP.A’er kijkt daarom volop naar de inkomens uit vermogens. Het argument dat kapitaal veel te vluchtig is, is volgens Crombez stilaan achterhaald door de internationale evoluties. Kijk maar naar de druk op het bankgeheim en de G20-initiatieven van de jongste jaren, onderstreepte hij.

Volgens de socialist is een verschuiving naar inkomens uit vermogen alvast perfect mogelijk. ‘Maak een briefje met inkomens uit vermogen, net zoals het loonbriefje’, aldus Crombez, die nog onderstreept dat dit zeker geen vermogenskadaster hoeft te zijn. ‘De banken beschikken al over al die gegevens, dus dat kan lukken.’