Maanrock komt terug en blijft gratis
Maanrock (2012) Foto: clh

Het Mechelse stadsfestival Maanrock keert na een pauze van een jaar in 2014 terug en blijft gratis. Dat heeft de stedelijke evenementenorganisatie mmMechelen Feest bekendgemaakt bij de voorstelling van de zomerprogrammatie van volgend jaar. Die Mechelse zomer moet in de toekomst een totaalevenement zijn en op die manier volgens de stad het langste en het grootste gratis festival van ons land worden met een potentieel van zowat 200.000 bezoekers.

Het zomerprogramma werd samengesteld op basis van de ideeën die Mechelaars de voorbije maanden kwijt konden in een door de stad reizende ‘babbelbox’. De krijtlijnen ervan worden de komende tijd gepresenteerd aan sponsors, medewerkers en diverse stedelijke raden, als laatste fase van dat participatietraject.

‘Uniek geheel’

‘De Mechelse festivalzomer moet uitgroeien tot een uniek geheel, wat je nergens anders vindt’, zegt Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo, de voorzitter van mmMechelen Feest. ‘De zomer sterk beginnen met Dijlefeesten en Ottertrotter, en ijzersterk eindigen met Vispop en het vernieuwde Maanrock, dat is het idee.’

Alles bij elkaar wil Calvo tijdens de zomerperiode een twintigtal festivaldagen aanbieden door de krachten van verschillende organisaties te bundelen. mmMechelen Feest treedt daarbij deels op als actor, deels als regisseur.

‘Festivalstraat’

Maanrock komt dus terug, maar wel met enkele nieuwe elementen erin vervat. Zo krijgen de headliners wel hun plek op de Grote Markt, maar moet vooral ook de IJzerenleen uitgroeien tot een echte ‘festivalstraat’ en mogen ook andere pleinen en mini-evenementen op het festival aansluiten, om zo een feest doorheen de hele binnenstad te creëren.