'GAS-boetes kunnen helpen bij beheer sociale netwerken'
Foto: Photo News
Enkele mensen die op een krantenwebsite commentaar hadden achtergelaten over de politie riskeren een GAS-boete van 250 euro. 'Die sociale netwerken moeten beter beheerd worden en GAS-boetes kunnen daarbij helpen', reageert de sanctionerende ambtenaar van de stad Verviers, Pierre Demolin, in DS Avond.

De commentaren werden eind oktober op de site gezet, nadat tijdens een achtervolging in Verviers twee politievoertuigen in het decor waren beland. De brommer die ze achtervolgden, kon ontsnappen.

'Het is toch gemakkelijker versperringen op te trekken, pv’s uit te schrijven voor stommiteiten en vooral zich Lucky Luke te wanen door de slimmerik uit te hangen tegenover eerlijke burgers', schreef Zouber Bouasaam op de website van de krant La Meuse.

Samen met vijf andere commentatoren kreeg hij een aangetekende brief van de sanctionerende ambtenaar van Verviers Pierre Demolin. Ze krijgen wellicht een GAS-boete van 205 euro. In DS Avond verdedigt Demolin zijn beslissing.

'Ze hebben de politie beledigd en dat is strafbaar in Verviers', zegt hij. 'Ik heb het pv niet opgemaakt, dat doet de politie. Ik moet de feiten beoordelen en de straf bepalen.'  

Volgens de sanctionerende ambtenaar 'is een sociaal netwerk een openbare ruimte die is onderworpen aan het politiereglement' en overschreden de commentatoren een grens met 'beledigingen en oproepen tot haat'.

Eerder had Demolin al aangegeven dat hij de boete kan verlagen op basis van aanvaarding van de fout of berouw.