‘Navid zal proberen om illegaal naar België terug te keren’
Navid en zijn Poolse vriendin zijn al sinds oktober van elkaar gescheiden. Foto: kvo

Navid Sharifi, de 21-jarige Afghaanse loodgieter die begin oktober uitgewezen werd naar zijn geboorteland, zal een poging wagen om op illegale wijze opnieuw België binnen te geraken. ‘In Afghanistan heeft de jongen geen enkel toekomstperspectief’, zegt zijn raadsman in Het Nieuwsblad.

Navid Sharifi wil terug naar België. Volgens zijn advocaat Pieter-Jan Staelens zal de uitgewezen loodgieter ons land desnoods op illegale wijze proberen te bereiken. ‘Een begrijpelijke actie. Nu hij sinds enkele dagen niet meer wordt opgevangen in het kantoor van de Internationale Organisatie voor Migratie, moet hij op straat zijn plan trekken. Hij staat er helemaal alleen voor en werk is er niet. Hij heeft nog wel wat centjes die hij in België als stagiair-loodgieter bij elkaar heeft gespaard, maar die zullen rap op zijn aan hotelkosten. Naar zijn ouders kan hij niet, want ze verblijven zelf illegaal in Iran. Bovendien komt hij dan weer terecht in de familievete waarvoor hij in de eerste plaats op de vlucht is geslagen’, zegt Staelens.

Als Navid erin slaagt om opnieuw naar ons land te komen, kan hij volgens zijn advocaat een nieuwe aanvraag doen voor politiek asiel en begint de hele carroussel van vooraf aan.

‘Ondertussen onderzoeken we ook of hij in Polen terechtkan met zijn vriendinnetje’, aldus Staelens. ‘Zij is immers Poolse en als ze daar zouden trouwen, kan hij daar misschien definitief blijven. In ons land kan een gezinshereniging pas als zijn vriendin 21 jaar is. Maar dat gebeurt pas volgend jaar.’