Duitse snelweg niet langer gratis voor buitenlanders?
Foto: EPA

Eurocommissaris voor Verkeer Siim Kallas ziet geen graten in de invoering van een tolvignet voor buitenlanders voor buitenlandse gebruikers van de Duitse snelwegen. Dat is een harde eis van de Beierese regeringspartij CSU.

De CSU vindt het oneerlijk dat Duitsers in de meeste buurlanden moeten betalen voor het gebruik van snelwegen, terwijl buitenlanders gratis van de Duitse ‘Autobahn’ kunnen gebruiken. Daarom eist de partij dat alle bestuurders in Duitsland voortaan tol moeten betalen. Ter compensatie zouden Duitsers zelf kunnen genieten van een verlaging van de wegenbelasting.

Aanvankelijk was er onder meer bij de CDU van bondskanselier Angela Merkel weinig enthousiasme voor het idee, omdat het in strijd zou zijn met Europese wetgeving. Ze kregen daarvoor steun van de sociaal-democratische SPD en deskundigen. Ook zij vermoedden dat Brussel dwars zou liggen. Maar Kallas heeft de bezwaren nu van tafel geveegd.

Volgens de Verkeerscommissaris is er geen sprake van discriminatie als een EU-lidstaat besluit dat buitenlandse weggebruikers moeten meebetalen. Daarmee zet Duitsland een stap dichter richting een tolbelasting voor snelweggebruik.

De invoering van een tolvignet is een van de grootste strijdpunten bij de huidige coalitie-onderhandelingen tussen CDU, CSU en SPD. Voor CSU-leider Horst Seehofer is zo’n belasting een absolute voorwaarde voor regeringsdeelname. Maar Merkels CDU en de sociaaldemocraten van de SPD zijn tegen.