‘Vooral je baas maakt je depressief’
Foto: shutterstock

Het is niet de hoge werkdruk waar werknemers het zwaarst aan tillen, vooral oneerlijke bazen liggen aan de basis van neerslachtigheid op de werkvloer. Zo blijkt uit een nieuwe Deense studie.

De onderzoekers deelden 4.500 vragenlijsten uit aan werknemers van Deense scholen, ziekenhuizen en kantoren. Er werden ook persoonlijke interviews afgenomen om vast te stellen wie van de deelnemers kampte met een klinische depressie, maar uit de resultaten blijkt dat een grote werkdruk weinig invloed heeft op de gemoedstoestand van de Deense werknemers.

Een slechte sfeer op de werkvloer en een baas die zijn personeel oneerlijk behandelt: dat zijn zaken die de stemming van werknemers wel sterk beïnvloeden. ‘We hebben de neiging om depressies en stress te associëren met werkdruk, maar onze studie toont aan dat die druk eigenlijk weinig invloed heeft op onze gemoedstoestand,’ zegt Matias Brødsgaard Grynderup, een van de onderzoekers van de nieuwe studie.

‘Dat betekent dat depressies op het werk niet zullen verdwijnen als de werkdruk afneemt. Hier spelen andere factoren een rol en daar moeten we ons in de toekomst op richten,’ zegt hij. ‘Vooral het aan rechtvaardigheidsgevoel van de werknemers moet voldoende aandacht worden besteed.