Overheid laat eigen werven controleren door sociale inspectie
Aan de nieuwe gevangenis van Marche-en-Famenne werd meegebouwd door uitgebuite Bulgaarse arbeiders. Foto: Anthony Dehez/belga

De federale overheid stuurt sinds kort systematisch de sociale inspectie op haar eigen bouwwerven af. ‘Sinds twee maanden zijn we als opdrachtgever mee verantwoordelijk voor mistoestanden.’

Bij de bouw van de gevangenis van Marche-en-Famenne bleken Bulgaarse arbeiders uitgebuit te worden. De rechtbank veroordeelde de betrokken Bulgaarse firma enkele dagen geleden daarvoor tot zware geldboetes.

Sinds twee maanden riskeert de overheid ook mee te moeten terechtstaan als zich nog dergelijke misbruiken voordoen. Want voortaan is ook de opdrachtgever of bouwheer mee verantwoordelijk voor het naleven van alle wettelijke arbeids- en sociale voorwaarden op zijn bouwwerf.

Dat zette de Regie der Gebouwen, die voor de federale overheid bijna altijd als bouwheer optreedt, aan tot enige voorzichtigheid. Zo is de sociale inspectie al verschillende keren afgestuurd op de gevangenis van Leuze-en-Hainaut, die nog in aanbouw is. Telkens om er zeker van te zijn dat alle arbeiders met alle documenten en voorschriften in orde waren.