De gerechtelijke politie van Hasselt is een onderzoek gestart naar de illegale ophalingen van afval en tweedehandskleding. Dat schrijft Het Belang van Limburg dinsdag. Volgens schattingen zijn er in Limburg een honderdtal dieven actief, vooral Oost-Europese bendes. De grote dupe zijn de kringwinkels.

De illegale ophalingen zijn in heel Vlaanderen een toenemend probleem, zegt Komosie, de koepelorganisatie van de 110 Vlaamse kringwinkels, en afvalmaatschappij OVAM.

Het ophalen van kleren, afgedankt speelgoed of elektrische toestellen aan de deur is een bevoegdheid van de gemeenten. De bendes opereren met anonieme bestelwagens die alles inladen, nog voor de officiële ophaaldiensten ter plaatse zijn. ‘We krijgen steeds vaker meldingen van illegale ophalingen’, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.

Met de doorverkoop valt immers veel geld te verdienen. Een kilo herbruikbare kleding brengt bijvoorbeeld tot 7 euro op. Grootste dupe van het illegale circuit zijn de kringloopwinkels. Sommige winkels zien hun omzet met 20 procent dalen.