Tweehonderd krakers bedreigd met uitzetting uit Gesù-kerk in Sint-Joost-ten-Node
Foto: REUTERS

Enkele kabinetsleden van Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo), belast met Huisvesting, hebben vrijdagmiddag deelgenomen aan de vergadering van ongeveer 200 mensen die in de Gesù-kerk in Sint-Joost-ten-Node verblijven. Aanleiding daarvoor is een brief die de eigenaar vorige week stuurde naar de krakers met de vraag het gebouw volgende maandag te verlaten, zoniet worden ze eruit gezet. De krakers willen in het gebouw blijven, aangezien nog geen ander onderkomen is gevonden.

Om de eigenaar op vlak van veiligheid gerust te stellen, houden de krakers het gebouw proper. De voorstellen die de leden van het kabinet-Doulkeriris formuleerden tijdens de vergadering, zijn tegen het einde van de dag naar de advocaat van de krakers, Georges-Henri Beauthier verstuurd.

‘We betalen al talrijke maanden een verzekering, zodat er een minimum aan dekking is in het geval van veiligheidsproblemen’, aldus de Brusselse staatssecretaris Doulkeridis. ‘We hebben geprobeerd de publieke huisvestingsactoren te mobiliseren.’

Zo is voorgesteld om de vzw Strada een mandaat te geven voor de financiering van een persoon, die aan oplossingen voor een onderkomen moet werken. Daarvoor is al contact geweest met die vereniging. ‘We hebben toegestemd om tussenbeide te komen in een cofinanciering voor de veiligheid, als de mensen in Gesù moeten blijven, maar dat kunnen we niet alleen doen’, legt hij nog uit.

Georges-Henri Beauthier hoopt op een gelijkaardig engagement van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS), om met de eigenaar te kunnen onderhandelen en te voorkomen dat ongeveer 200 mensen met kinderen op straat worden gezet.