Voor de Italiaanse kust zijn meer dan zevenhonderd vluchtelingen opgepikt bij vijf verschillende reddingsoperaties. Onder hen zijn tientallen vrouwen en kinderen, melden de autoriteiten.

Boten van de Italiaanse marine namen meer dan 300 mensen aan boord. Tijdens de hulpactie viel een migrant in het water, verschillende schepen waren vrijdag nog naar hem op zoek.

Nog eens 200 vluchtelingen gingen voor Lampedusa aan boord van twee boten van de kustwacht. Ze waren 25 mijl voor het eiland in nood geraakt. Een patrouilleboot van de kustwacht pikte nog eens 95 mensen uit Eritrea op ruim 100 mijl ten zuidoosten van Lampedusa.

Zeker 90 vluchtelingen werden door een Maltees vrachtschip aan boord genomen. Hun boot was 110 mijl ten zuiden van Lampedusa in moeilijkheden gekomen. Ongeveer 300 mensen werden voorlopig naar het eiland gebracht. De overigen zullen een onderkomen krijgen in verschillende oorden op Sicilië.

Begin oktober werden in enkele dagen meer dan 400 lijken uit de Middellandse Zee geborgen. De wereld reageerde met afschuw op de schipbreuk voor Lampedusa van een boot met vermoedelijk 545 migranten aan boord. Slechts 155 mensen overleefden de ramp, 360 anderen verdronken, de overigen zijn vermist.

Als reactie op het ongeluk heeft Italië sinds midden oktober de bewaking van de Middellandse Zee opgedreven. In het zeegebied tussen Malta, Sicilië en de Libische kust worden volgens de Italiaanse Defensieminister Mario Mauro meer schepen en vliegtuigen ingezet, naast drones en helikopters met infraroodapparatuur.

De vluchtelingendrama’s in de Middellandse Zee en het antwoord van Europa daarop stonden vrijdag ook op de agenda van de EU-top in Brussel.