Premier Di Rupo heeft in zijn dienstauto een Coyote radarverklikker. Die zijn heel populair bij hardrijders, omdat ze zo weten waar ze geflitst kunnen worden. Zo'n radarverklikker is legaal, maar onder meer bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid zijn ze er tegen.

De Coyote bestaat nu vier jaar en al meer dan 400.000 automobilisten in ons land rijden ermee rond. Met een druk op de knop signaleren weggebruikers een snelheidscontrole. De andere abonnees worden dan gewaarschuwd.

‘Ongelukkig signaal’

Verboden is dat niet, maar toch kan het feit dat de premier er mee rond toert op weinig begrip rekeken: met de campagne ‘Go for Zero’ probeert de overheid iedereen bewust te maken van het hoge aantal verkeersslachtoffers. Een van de belangrijkste oorzaken van die honderden doden per jaar is overdreven snelheid.

‘Dan is het een bijzonder ongelukkig signaal dat net de premier met zo’n Coyote rondrijdt’, zegt CD&V-parlementslid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh. ‘Je moet er niet onnozel over doen: je hebt dat toestel om vaste en mobiele flitscontroles te ontwijken. Met andere woorden, om sneller te rijden dan toegelaten zonder het risico geflitst te worden. En dat vind ik van de eerste minister toch heel jammer’, aldus nog Van den Bergh.

‘Geen meerwaarde’

Ook het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid is fel gekant tegen het toestel: absoluut geen meerwaarde voor de verkeersveiligheid, klinkt het daar.  'Iedereen moet zich overal en elke dag aan de richtlijnen houden,' aldus woordvoerder Sofie Van Damme op het VTM Nieuws.

De premier zelf zit verveeld met de ontdekking van toestelletje op zijn dashboard. ‘De chauffeur van de eerste minister heeft inderdaad een Coyote’, zo luidde de mededeling die het kabinet van Di Rupo verspreidde. ‘Het gaat om een toestel dat legaal verkrijgbaar is. Uiteraard gelden de algemene verkeersregels zowel voor de eerste minister als voor alle andere burgers.’

Detecteren verboden, waarschuwen niet

In totaal zijn er in Europa al ruim 1,9 miljoen automobilisten met het zwarte kastje op hun dashboard. In België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Italië, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk is het systeem toegelaten.

Tegen de Coyote valt wettelijk weinig te beginnen. Apparaten die snelheidsradars detecteren zijn verboden, een waarschuwingssysteem niet.