Tien tips voor wie reist met kinderen

Reizen met kleine kinderen hoeft geen rompslomp te zijn. Fawzia Rasheed, auteur van het boek ‘Rough Guide to Travel with Babies & Young Children’, en Joanna Goddard, blogster en ervaringsdeskundige, geven enkele eenvoudige tips die de gezinsvakantie een pak eenvoudiger en aangenamer zullen maken.

PLANNEN

1. Is dit jullie eerste trip als gezin? Neem dan extra tijd om alles goed voor te bereiden. Blijf ook realistisch: met een of meerdere kleintjes is het minder evident om verschillende bezienswaardigheden in een dag te bezoeken en gaat alles over het algemeen net iets trager. Plan daarom ook voldoende ademruimtes in, zodat je met het hele gezin de tijd krijgt om te ontspannen.

2. Wie met familie, een ander gezin of vrienden op vakantie vertrekt kan vooraf al enkele ‘richtlijnen’ vastleggen. Spreek concreet af wie welke huishoudelijke taken voor zijn rekening zal nemen en maak duidelijke afspraken over hoeveel tijd jullie samen of apart willen doorbrengen.

3. Om je kinderen vooraf al in vakantiestemming te brengen kan het leuk zijn om samen kaarten te bekijken of boeken over het dieren- en plantenrijk van de bestemming door te nemen. Je kunt ook een film bekijken die hen een beeld geeft van hoe het daar zal zijn en als het eten op vakantie radicaal zal verschillen van de dagelijkse kost thuis kan je af en toe experimenteren met smaken voor je vertrekt.

4. Vergeet ook niet dat de vereisten voor een visum voor alle reizigers gelijk zijn en dat dus ook je kinderen eentje zullen nodig hebben.

 

KOFFERS PAKKEN

5. Zelfs wanneer je zoon of dochter al kan stappen, is het geen slecht idee om een buggy mee te nemen. Tijdens uitstapjes kunnen ze dan uitrusten wanneer ze moe worden en als je op reis gaat shoppen hang je er zo je winkeltassen aan. Kan je op je bestemming niet op effen wandelpaden rekenen? Dan kun je overwegen om een all-terrain variant te kopen.

6. Verder kan het ook handig zijn om het vertrouwde eten van je baby of peuter mee te nemen en ook luiers, fopspenen en medicijnen in te pakken (om onaangename verrassingen zoals misselijkheid, allergische reacties… te vermijden).

7. Een reisbedje neemt veel plaats in, maar de kwaliteit van kinderbedjes op bestemming is niet altijd even betrouwbaar.

 

ONDERWEG

8. Ga je met het vliegtuig op reis? Probeer dan een vlucht te boeken rond het moment dat je kleintje graag een dutje doet. Vliegen terwijl je zoon of dochter rustig ligt te slapen is zoveel aangenamer dan wanneer je bengel wil rondkruipen, spelen of het hele vliegtuig bij elkaar schreeuwt.

9. Dit klinkt misschien vreemd, maar volgens Joanna Goddard van A Cup of Jo is het een gouden tip: zorg ervoor dat jij en je partner niet naast elkaar zitten tijdens de vlucht. Voor de baby is het verfrissend om geregeld een ander gezicht te zien en voor ouders is het leuk om af en toe onbezorgd te kunnen slapen of een boek te kunnen lezen.

 

TIJDENS HET VERBLIJF

10. Hotelkamers zijn vaak eerder klein en met kinderen heb je net veel ruimte nodig. Daarom kan het huren van een huis of een appartement een gezinsvakantie heel wat aangenamer maken.

Vooral de nieuwe website Kid & Coe is een echte aanrader. Kid & Coe verhuurt gezinsvriendelijke vakantiehuisjes – inclusief wiegjes, speelgoed, boeken… – en op de site kun je op zoek gaan naar een tijdelijke thuis voor jou en je kleintjes. Je kiest een bestemming (van Barcelona tot Mexico, Londen en Kopenhagen), prikt een datum en je verzoek zal binnen de 48 uur bevestigd worden. De service bezorgt je ook een lijst met de leukste activiteiten in de buurt en een online wegwijzer.