Het palmares van brokkenpiloot Bellens
Didier Bellens Foto: BDW

Didier Bellens moet vertrekken bij Belgacom. Een belediging aan het adres van premier Di Rupo bezegelde het lot van de topman, die sinds 2003 an het roer stond van de telecomgigant. Bellens maakte de laatste jaren echter meer brokken. Een overzicht:

april 2010. Bellens wordt handel in voorkennis verweten nadat zijn vermogensbeheerder 14.000 Telindus-aandelen koopt. Uiteindelijk wordt de ceo van Belgacom niet bestraft omdat niet aangetoond kan worden dat Bellens persoonlijk achter de aankoop zit.

juli 2011. La Raquette in Bergen, een gebouw van de vroegere RTT, wordt verkocht aan Xelis BVBA een bedrijf van Edmée De Groeve, PS-getrouwe en latere topvrouw van de Nationale Loterij. Bellens wordt in het onderzoek, dat nog steeds loopt, beschuldigd van passieve corruptie.

• Ondertussen nemen verschillende topmanagers van Belgacom ontslag omdat ze botsen met ceo Bellens, die op een kille en onbuigzame manier leiding zou geven aan het bedrijf. Michel De Coster, die de zakelijke divisie leidde, innovatiedirecteur Stijn Vander Plaetse, strategiedirecteur Grégoire Dallemagne en Executive Vice President consumer Business Unit Scott Alcott verlaten het bedrijf.

september 2011. Concetta Fagard, een naaste medewerkster van Bellens, wordt aan de deur gezet na klachten over pesterijen. De ceo probeert haar echter, tegen het advies van zijn raad van bestuur in, weer in dienst nemen. Uiteindelijk moet hij toch het onderspit delven en vertrekt Fagard.

januari 2013. Bellens is het niet eens met de pogingen van de federale regering, zijn werkgever, om de toplonen aan banden te leggen, en laat dat duidelijk blijken. ’Als de toplonen bij Belgacom omlaag moeten, kost dat 30 miljoen’, laat hij uitrekenen door zijn personeelsdienst.

januari 2013. Op een toespraak voor een grote groep journalisten laat Bellens zich vervolgens erg kritisch uit over de stralingsnormen in Brussel, die het Belgacom ‘onmogelijk’ maken om een 4G-netwerk uit te rollen, iets waar veel bedrijven volgens de Belgacom-topman vragende partij voor zijn. ‘En wat zegt Brussel tegen hen? Fuck you...’, laat Bellens optekenen. Beide uitspraken komen hem eind januari op een reprimande van minister van Overheidsbedrijven Labille (PS) te staan, die hem herinnert aan zijn rol als topman van het overheidsbedrijf.

oktober 2013. Het bedrijf Immobel, waarvan Didier Bellens bestuurder is, probeert een gebouw van Belgacom aan de Brusselse Lebeaustraat te kopen. Belgacom laat intern en extern - door huisrevisor Deloitte - onderzoek doen naar het mogelijk belangenconflict, maar ziet geen graten in de verkoop. Bellens zelf stelt tegenover de kamercommissie Infrastructuur dat er geen transactie is en er dus ook geen belangenconflict kan zijn. Ondertussen heeft Immobel wel een officieel bod gedaan op het gebouw.

oktober 2013. Als klap op de vuurpijl stuurt Bellens een brief naar CD&V-voorzitter Wouter Beke om zich te beklagen over diens parlementslid Roel Deseyn. Die had Belgacom in het kader van de hacking van het bedrijf beschuldigd van liegen. Belgacom verdedigt de ceo, die zich volgens het bedrijf ‘persoonlijk gekwetst voelt door een aantal verregaande en onterechte aantijgingen door de heer Deseyn.’ Beke noemt de tussenkomst van Bellens ‘ongeoorloofd’.

• 7 november 2013. Net op de dag dat Stefaan De Clerck, de nieuwe voorzitter van Belgacom, uitleg moet komen geven in het parlement over het Stro-gebouw, zorgt de ceo voor nieuwe deining. Hij vergelijkt premier Di Rupo met een 'klein kind', dat hem enkel bij het naderen van het jaareinde belt, om te informeren of Belgacom een dividend uitkeert. ‘Een beetje zoals een klein kind dat om zijn Sinterklaas komt.’

• 8 november 2013. In volle crisis besluit benoemt Bellens beschermelinge en persoonlijk assistente Sandrine Nelissen-Grade - nota bene de opvolgster van Concetta Fagard - tot directeur 'Public Affairs'. Nelissen-Grade staat binnen het bedrijf bekend omdat ze tijdens vergaderingen geregeld in Bellens' oor zit te fluisteren. Voor veel toplui van Belgacom lopen alle contacten met Bellens ook via haar.

• 15 november 2013. De uitspraken over de premier zullen de laatste druppel betekenen voor Bellens. 'De zaken zijn helemaal verkeerd begrepen en dat spijt me', probeert hij nog in een interview. Een dag later kondigt premier Elio Di Rupo op een persconferentie officieel het ontslag van de Belgacom-topman aan.