Di Rupo wil geen verbod op studentendopen
Foto: WDK

Premier Elio Di Rupo voelt er niets voor om studentendopen in ons land te verbieden, zoals de Franse politica Ségolène Royal hem had voorgesteld. Dat liet de premier dinsdag verstaan tijdens een vraag-en-antwoordsessie op Twitter.

De premier beantwoordde dinsdagnamiddag via Twitter vragen van burgers. Eén van hen vroeg hem naar zijn mening over een verbod op studentendopen, naar aanleiding van het voorstel van de Franse Ségolène Royal in die zin.

’De studentendoop is een persoonlijke keuze. Men mag nooit raken aan de fysieke integriteit van studenten’, reageerde Di Rupo. ‘We hebben wetten om ontsporingen te bestraffen.’

Royal had Di Rupo in een brief gewezen op de gevaren van ontgroeningspraktijken bij studenten. ‘Ik neem me de vrijheid u aan te raden om een verbod op ontgroeningen in een wet te gieten’, aldus de voormalige Franse PS-minister. ’Ik twijfel er niet aan dat u de recente feiten even verschrikkelijk vindt als ik. Dat zeg ik u zonder omwegen: plaats ontgroeningen buiten de wet.’

‘Meeste dopen verlopen zonder problemen’

Ook het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbod KVHV is absoluut tegenstander van het idee om dopen te verbieden. Het KVHV is het ermee eens dat studenten op hun verantwoordelijkheden worden gewezen op het vlak van grenzen en waardigheid, maar vindt het een ronduit slecht plan om studentendopen volledig te verbieden. Het verkiezen van wetten boven individuele verantwoordelijkheid vindt de studentenvereniging verwerpelijk.

‘Jaarlijks worden er in heel België tientallen, zo niet honderden, dopen georganiseerd. De meeste verlopen zonder problemen’, stelt het KVHV, dat naar eigen zeggen zelf liever ‘stijlvolle studentikoze’ studentendopen houdt, maar daarom niet van mening is dat andere dopen moeten verboden worden. ‘Er moeten wel maatregelen worden getroffen tegen exuberant drankgebruik en tegen medische gevaren, maar in Antwerpen bestaat er bijvoorbeeld al enkele jaren een ‘doopcharter’ dat elke club moet ondertekenen’, aldus nog het KVHV.