880.000 slaven in Europa
‘Communist' Charlie Chaplin kloeg in zijn film ‘Modern Times' de uitbuiting van de fabrieksarbeider aan.photo news Foto: © Photo News
Honderdduizenden mensen leven in de Europese Unie als slaven. Een kwart van hen wordt seksueel uitgebuit. Dat blijkt uit een rapport van het CRIM, een speciale commissie van het Europees Parlement die onderzoek voert naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie.

'Ook in het Europa van de 21ste eeuw is er sprake van 'moderne slavernij', zo klint het in het rapport, waarover De Morgen en Metro berichten. De georganiseerde misdaad verdient in Europa jaarlijks 25 miljard euro met mensenhandel. In totaal verdienen 3.600 organisaties hun brood met criminele activiteiten. Ze houden zich bezig met bijzonder lucratieve handeltjes: met organen, wilde dieren en cybercriminaliteit valt heel wat te verdienen.

Het kostenplaatje voor die criminaliteit is niet gering: cybercriminaliteit kost volgens het CRIM 290 miljard euro.

Het rapport focust vooral op de 'moderne slaven', vaak vrouwen. Ze worden verkocht als objecten, bedreigd en gedwongen om te werken voor een hongerloon. Vaak zijn ze niet vrij om te doen en te laten wat ze willen. 

Het CRIM roept op tot actie. Later deze maand zal het Europees parlement zich over de zaak buigen. Het rapport vraagt onder meer om een beschermingsstatuut voor klokkenluiders en om een betere samenwerking tussen politiediensten en justitie van de EU-landen.