Ziekteverzekering betaalt straks euthanasieconsult
Wim Distelmans Foto: BELGA

Het advies van een tweede arts dat in een aantal gevallen vereist is voor euthanasie, wordt straks, na zes jaar verwarring, misschien toch terugbetaald.

Dat stelde Chris Decoster, de directeur-generaal van Volksgezondheid, zaterdag in het vooruitzicht. De regeling werd al principieel goedgekeurd in 2007; de ziekteverzekering houdt er geld voor beschikbaar sinds 2008. Maar de zaak kon niet in de praktijk worden gebracht vanwege allerlei juridische betwistingen.

De betrokken artsen verstrekken intussen hun advies – dat vrij veel tijd vergt – vaak gratis.

Chris Decoster zei het een en ander zaterdag in de Brusselse KVS, tijdens de viering van 10 jaar Leif, het Levenseinde-informatieforum. Dat wordt geleid door Wim Distelmans (VUB) en Paul De Strooper (KU Leuven); het organiseert onder meer opleidingen voor artsen, verpleegkundigen en consulenten die zich toeleggen op het levenseinde. De honderden Leif-artsen die al opgeleid zijn, zijn vraagbaak en coach voor hun collega’s in levenseindekwesties, en verstrekken onder meer ook het ‘tweede consult’ dat soms nodig is voor euthanasie.

Leif heeft intussen een broertje gekregen in het Franstalige landsdeel: daar heten de Leif-artsen ‘médecins EOL, end of life’ zei hun woordvoerder Dominique Rossignol (Bordet-instituut).

De betaling van dat tweede consult wordt nog aangevochten bij de Raad van State; in het beste geval is de zaak over twee maanden gedeblokkeerd, in het slechtste geval sleept het nog enkele jaren aan.

In de Belgische regeling wordt een honorarium van 160 euro uitgetrokken voor dat advies. In Nederland kan de vergoeding voor zo’n advies oplopen tot 360 euro, vertelde dr. Eric Van Wijlick van de KNMG, de Nederlandse Orde van de artsen.

Lifetime

Leif kende een Lifetime Achievement Award toe aan drie voormalige parlementsleden: Jeannine Leduc (Open VLD), Myriam Vanlerberghe (SP.A) en Jacinta De Roeck (Groen, later SP.A) lagen aan de basis van de euthanasiewet. Volgens professor Distelmans heeft die een ‘hoog emancipatorisch gehalte’ omdat ‘mensen nu aan de noodrem kunnen trekken’.