Vliegtuiglawaai zorgt voor beroertes en hartproblemen
Foto: Jimmy Kets

Als je ergens woont waar het vliegverkeer zorgt voor geluidsoverlast, loop je meer risico op hartziekten en beroertes. Dat blijkt uit twee grote, onafhankelijke studies.

Voor het eerste onderzoek bekeken wetenschappers van het London Imperial College de link tussen de geluidsoverlast en de sterftecijfers in de buurt van de Londense luchthaven Heathrow bij 3,6 miljoen mensen. In de zones met de grootste geluidsoverlast was er 10 tot 20 procent meer risico op een beroerte of hartziekte. ‘Geluidsoverlast kan mogelijk de gezondheid beïnvloeden door de bloeddruk te verhogen of de slaap te verstoren’, verklaart onderzoekster Anna Hansell.

Een tweede onderzoek liep in de VS. Onderzoekers van de Harvard School for Public Health bekeken de gegevens van 6 miljoen 65-plussers die in de buurt van een luchthaven woonden. 2,3 procent van de hospitalisaties bij hart- en vaatziekten kon worden toegeschreven aan vliegtuiglawaai.

Volgens professor Stephen Stansfeld van de Londense Queen Mary University leveren de studies ‘het voorlopige bewijs dat geluidsoverlast door vliegtuigen niet enkel zorgt voor irritatie, maar ook het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.’