Hét beste middel om een kater te bestrijden
Foto: ss

Lange tijd werd geloofd dat een goed sterke koffie het middeltje was om een kater te bestrijden de dag na een zwaar avondje stappen. Maar Chinees onderzoek heeft aangetoond dat je eigenlijk beter wat Sprite drinkt.

Een kater wordt niet echt door de alcohol zelf veroorzaakt, maar door het proces in het lichaam dat de alcohol afbreekt. Tot die conclusie kwamen Chinese wetenschappers die op zoek gingen naar het beste middeltje om een kater te bestrijden.

Ze onderzochten een zestigtal drankjes op hun ‘helende’ werking, gaande van kruidenthee tot frisdranken.

Sprite vs. kruidenthee

De onderzoekers kwamen tot enkele opmerkelijke conclusies:

- Sprite werkt het beste. De frisdrank op basis van citroen en limoen doet ons lichaam, meer bepaald onze lever, sneller het enzym produceren dat ervoor zorgt dat de alcohol afgebroken wordt.

- Verschillende soorten kruidenthee hebben de tegengestelde werking. Zij zorgen ervoor dat het proces vertraagd wordt. De kater zal dus langer duren.

- Andere drankjes hadden dan weer weinig of geen invloed op het proces.

Hoe ouder je wordt...

De wetenschappers onderzochten tegelijk ook de invloed van leeftijd op drinken. En wat blijkt? Ouder worden heeft - maar - één voordeel: hoe ouder je wordt, hoe minder hoofdpijn je zal ervaren na een avondje drinken. Het misselijke gevoel en de futloosheid daarentegen houden wel langer aan.