Dichterbij dan u denkt: ontdek Eindhoven
Foto: ss
Droog herfstweer vraagt om een daguitstap, voor het te koud wordt om een hele dag rond te lopen. Genoeg leuke steden in eigen land, maar ook net over de grenzen liggen heel wat steden die vragen om ontdekt te worden. Dit weekend: Eindhoven.

- WAT TE ZIEN -

Wij kennen Eindhoven dan misschien vooral als 'de stad van Philips', maar het is eigenlijk een van de belangrijkste culturele Nederlandse steden, met genoeg geschiedenis en architectuur om u een weekend lang zoet te houden. Het begint al bij het stationsgebouw van de Nederlandse 'stationsarchitect' Koen van der Gaast, gebouwd in de jaren vijftig en sinds 2008 een rijksmonument.

Nog meer opvallende architectuur vindt u bij een bezoek aan de Evoluon, een ufo-vormig gebouw dat in 1966 het uithangsbord van de industriële revolutie moest worden, en het Van Abbemuseum (voor hedendaagse kunst), waar het oorspronkelijke museumgebouw uit 1936 in 2003 een spectaculaire nieuwbouw van de Nederlandse architect Abel Cahen kreeg. Publieksruimtes zoals de museumshop, de cafetaria en de prachtige bibliotheek werden ontworpen door onze landgenoot Maarten Van Severen.

Het Philips Museum is dan weer gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van de elektronicafabrikant. Het gebouw kreeg enkele maanden geleden een grondige renovatie en uitbreiding, maar de allereerste machine staan er nog te blinken. Ook de geschiedenis en lange lijst producten van Philips wordt, aan de hand van objecten, maar ook aan de hand van verhalen van Philips-gepensioneerden.

- WAAR PAUZEREN -

Philips' voormalige machinekamer, die ooit de fabrieken op de Strijp-S in beweging hield, herbergt al een tijdje Radio Royaal, een restaurant met onvervalste industriële inrichting (de oude machines werden niet verwijderd, maar extra opgeblonken) waar Frans-Duits gerechten worden geserveerd. Net naast de deur kunt u eten bij het Ketelhuis, of het oude transformatorhuis van Philips. Het restaurant van televisiekok André Amaro kan uitpakken met een rooftopgarden en eigen bakkerij, en in 't Koffiehuisje kunt u dan weer terecht voor een kop koffie.

Ketelhuisplein 10, www.radioroyaal.be
Ketelhuisplein 1,
www.ketelhuis.com

Voor gebak, taarten en andere dessert stipt u Pinkie Patisserie aan op uw route: een knus winkeltje waar het moeilijk kiezen wordt. In het proeflokaal kunt u ter plaatse genieten van de zoetigheid en wie nog niet genoeg krijgt, kan ook deelnemen aan een workshop patisserie.

Halvemaanstraat 18a, www.pinkiepatisserie.nl

Smalle Haven combineert lekker eten met een origineel interieur waar de meubels (mix van vintage en design) te koop zijn. Er is weliswaar geen menukaart, maar je kiest samen met de kok wat je op je bord krijgt.

Smalle Haven 2-14, www.smallehaven.com

- WAAR WINKELEN -

De Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek koos zo'n twee jaar geleden Eindhoven uit al werkplek en combineerde dat met een showroom, winkel en restaurant. Trek dus maar beter genoeg tijd uit als u hier door de voordeur stapt. 

Halvemaanstraat 30, www.pietheineek.nl

Dutch Design Year is een winkel geheel gewijd aan het werk van jonge ontwerpers (en bied hen zo als eerste de kans om hun werk aan het grote publiek te tonen), al vind je hier ook unieke vintage meubels en objecten. De winkel probeert genoeg roulatie in hun aanbod te brengen, dus bij elke bezoek kunt u hier iets nieuws ontdekken, vandaar ook de verwijzing naar het gelijknamige designfestival.

Smalle Haven 4, www.dutchdesignyear.com

Conceptstore You Are Here combineert mode (denk Carven, A.P.C., Kenzo en Alexander Wang)  en design (veel uit Nederland en Scandinavië dan weer met kunst en kiest regelmatig nieuwe namen uit deze disciplines die dan de winkel onder handen mogen nemen.

Kleine Berg 32a, www.youarehere.nl

Voor nog meer kleding kunt u terecht bij Doortje Vintage (dé vintagezaak van Nederland hoeft vast geen uitleg) en bij Magda, waar vaan Scandinavische labels in de winkelrekken hangen.

Smalle Haven 2-4, www.doortje-vintage.com
Bergstraat 41-43,
www.magda-eindhoven.nl

- WAAR OVERNACHTEN -

Wie meteen een paar dagen in Eindhoven wil verblijven, kan overnachten bij Hotel Glow aan de Keizersgracht. Dit moderne designhotel met veertig kamers opende pas recent zijn deuren, maar is door zijn centrale ligging de perfecte uitvalsbasis voor een citrytrip. Het ontbijt hangt 's morgens aan uw deur, zodat u het ofwel rustig in bed opeet ofwel met u meeneemt, de stad in.

Nog in het centrum kunt u ook terecht bij boetiekhotel Lumière in het hart van de stad. De 25 kamerrs ziijn stijlvol ingericht met alle luxe die u kunt verwachten en in de ruime badkamer staan Rituals-productjes klaar.

Keizersgracht 13a, www.hotelglow.nl
Hooghuisstraat 31a,
www.hotellumiere.nl

- OP DE AGENDA -

Het creatieve Eindhoven zet dat aspect elk jaar extra in de verf tijdens de Dutch Design Week, deze keer al voor de twaalfde keer van de partij van 19 tot en met 27 oktober, met talloze exposities, workshops en nieuwe producten. Het thema dit jaar,, Now future, laat ontwerpers hun slimme oplossingen tonen voor de wereld van morgen.

Iedere derde zondag van de maand (dus de volgende op 20 oktober) kunt u de FeelGood Market bezoeken: designers kunnnen er hun werk verkopen op een rustige plek waar u ook gewoon iets kunt komen drinken en genieten van de live muziek.

In het voorjaar kunt u dan weer Eindhoven Culinair aanstippen in de agenda, het jaarlijkse culinaire festival tijdens het Pinksterweekend dat tientallen eettentjes samenbrengt in het mooie Stadswandelpark.