Navid Sharifi vanuit Kabul: ‘Dit is niet mijn land’
Foto: if

De uitgeprocedeerde Navid Sharifi is vanmiddag in de Afghaanse hoofdstad Kabul aangekomen. ‘Ik moet hier weg’, reageerde hij kort op Radio 1.

Gisterenmiddag is Navid Sharifi met het vliegtuig, met een tussenstop in Moskou, naar Afghanistan vertrokken. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen opvang. Hij ziet geen toekomst voor zichzelf in Afghanistan.

‘Ik heb hier geen familie’, zegt hij op Radio 1. ‘Vandaag verblijf ik in een hotel. Morgen zoek ik misschien een ander goedkoper hotel. In dit land is geen werk. Ik moet weg hier. Dit is niet mijn land.’

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken kan Sharifi een beroep doen op de eerstelijnsopvang in Afghanistan voor mensen die teruggestuurd zijn. 'Iemand van die organisatie was op de luchthaven aanwezig om hem informatie te geven over de mogelijkheden', zegt Isabelle Vervloesem van Vreemdelingenzaken.

Vervloesem zegt ook dat familieleden van Navid Sharifi op voorhand zijn gecontacteerd. 'De familie is getraceerd op voorhand. Er is telefonisch contact geweest met de oom via een tolk. Hij heeft gezegd dat hij bereid is om voor meneer Navid Sharifi te zorgen.'

Alle hoop was voor de 21-jarige Afghaan verdwenen toen de Dienst Vreemdelingenzaken eergisteren zijn vierde regularisatie-aanvraag naar de prullenmand verwees. De werkgever van Sharifi gaat proberen om zijn werknemer terug naar België te halen. Maar, zo waarschuwde Vlaams minister voor Werk Philippe Muyters (N-VA), om in aanmerking te komen voor een arbeidskaart B moet Navid een verblijfsvergunning van de federale overheid hebben.

Muyters zei in het Vlaams parlement dat er in de afgelopen vier jaar maar twee gevallen waren die door een werkgever naar België waren gehaald.