Werkgever wil Sharifi terug naar België halen
Navid Sharifi met zijn Poolse vriendin. Foto: credit
De uitgeprocedeerde Navid Sharifi is vanmiddag op een vliegtuig, met een tussenstop in Moskou, vertrokken naar de Afghaanse hoofdstad Kabul, zijn thuisstad. Intussen gaat de werkgever van Sharifi proberen om hem terug naar België te halen.

Alle hoop voor de 21-jarige Afghaan was deze ochtend verdwenen toen de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het ultieme beroep tegen de uitwijzing afwees.

De advocaat van Sharifi, Pieter-Jan Staelens had deze ochtend een laatste beroep aangetekend tegen de uitwijzing van zijn cliënt, de goed geïntegreerde leerling-loodgieter Navid Sharifi. Gisteren verwees de Dienst Vreemdelingenzaken immers ook zijn vierde regularisatie-aanvraag naar de prullenmand. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft dat beroep deze ochtend dus verworpen.

Niets hield Sharifi nog in het land. De 21-jarige jongeman, die in een knelpuntberoep werkte, werd rond de middag onder politiebegeleiding op het vliegtuig gezet. Dat had om 12:00 uur moeten opstijgen, maar vertrok uiteindelijk een uur later.

Werkvergunning

Volgens de regionale nieuwszender Focus WTV gaat de werkgever van Sharifi proberen om zijn werknemer terug naar België te halen. Bij Madelec in Waregem, waar Navid ruim twee jaar drie dagen in de week als loodgieter werkte, vinden ze het jammer dat ze zo'n goede en gemotiveerde werkkracht kwijtspelen.

'Woensdag ga ik mijn raadsman raadplegen om te zien of we geen werkvergunning kunnen aanvragen', aldus zaakvoerder Rony Maesen.

In Terzake haalde Staelens dinsdagavond uit naar het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). ‘Het federale terugkeerbeleid houdt geen rekening met het integratiebeleid dat op het Vlaamse niveau wordt gevoerd. Het maakte niet uit of de persoon Nederlands leert, of hij naar school gaat of hij uitzicht heeft op werk.’

Staelens weet niet wat Sharifi te wachten staat in Kabul. ‘Ik weet zelfs niet op welk vliegtuig hij zit en of hij al dan niet op de luchthaven zal worden opgewacht.’

Di Rupo steunt De Block

Ook bij premier Elio Di Rupo werd gepolst naar zijn mening over de uitwijzing van Sharifi. Tijdens zijn gastcollege aan de Universiteit Gent sprak hij volmondige zijn steun uit aan De Block.

‘Ik heb vertrouwen in het beleid van onze minister (hoewel ze staatssecretaris is, nvdr) Maggie De Block’, zei Di Rupo. ‘Ze probeert in elk geval een goede oplossing te vinden.’ De premier wilde zich niet uitspreken over specifieke gevallen, maar verklaarde wel ‘de toestand te begrijpen’. ‘Maar de wet is de wet voor iedereen.’

Di Rupo brak een lans voor een betere verdeling van de welvaart tussen alle landen, als fundamentele oplossing van het migratieprobleem.