VN: ‘95% zeker dat mens opwarming veroorzaakt’
Foto: ap

Het is voor 95 procent zeker dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Dat stellen topwetenschappers in een nieuw VN-rapport.

De opwarming van de aarde staat vast, zo blijkt uit het vijfde klimaatrapport dat het klimaatpanel van de VN (IPCC) in Stockholm heeft voorgesteld.

Het staat voor 95 procent vast dat de mens de hoofdoorzaak is van de temperatuurstijging sinds de jaren vijftig. In 2007 was dat nog 90 procent, in 2001 slechts 66 procent. Bovendien zal de vertraging van de opwarming van de laatste vijftien jaar allicht niet blijven duren, klinkt het ook.

Het klimaatpanel waarschuwt dat de voortdurende uitstoot van broeikasgassen een verdere opwarming en veranderingen in het klimaatsysteem zal veroorzaken. De wetenschappers verwachten dat de gemiddelde temperatuur tussen nu en 2100 met 0,3 tot 4,8 graden Celsius zal stijgen. De zeespiegel zal ook sterker stijgen dan tot nu toe gedacht. De stijging zal 26 tot 82 centimeter bedragen tegen 2100.

Om die veranderingen beperken is een 'substantiële en duurzame vermindering nodig van de uitstoot van broeikasgassen'. Anders voorspellen de wetenschappers meer hittegolven, droogtes, overstromingen en een stijging van het zeeniveau.

Volgens het rapport was het sinds het begin van de weermetingen nooit warmer dan tussen 2001 en 2010. 'In een decennium werden meer temperatuurrecords gebroken dan ooit tevoren'; zei de secretaris-generaal van de World Meteorological Organization (WMO), Michel Jarraud.

Voor deel een van het huidige klimaatrapport hebben 259 hoofdauteurs de voorbije vier jaar duizenden wetenschappelijke studies geëvalueerd. Ze hebben hun hoofdstellingen samengevat in 30 bladzijden.

Het volledige rapport verschijnt maandag. Deel twee en drie van het vijfde klimaatrapport behandelen de gevolgen van de klimaatverandering en de politieke mogelijkheden om die af te remmen. Ze worden in de lente van 2014 in Japan en Berlijn voorgesteld.