Genk redt Belgische eer met stunt in Kiev
Foto: Photo News

Racing Genk heeft verrassend de Belgische eer gered op de openingsspeeldag van de Europa League. De Limburgers wonnen niet onverdiend met 0-1 van Dinamo Kiev, invaller Julien Gorius was de doelpuntenmaker van dienst. Eerder op de avond verloor Standard met 1-2 en geraakte Zulte Waregem niet verder dan een 0-0-gelijkspel in hun poulewedstrijden.

Dinamo Kiev begon furieus aan de partij, maar Köteles stond telkens pal wanneer nodig. Echt verder dan een resem hoekschoppen kwamen de Oekraïners eigenlijk niet. Het duurde even vooraleer Genk in de wedstrijd kwam, maar na een kwartier zetten de Limburgers hun voet naast die van Dinamo Kiev. Vossen, Mboyo en Buffel konden na snedige counters de Oekraïnse goalie testen.

Ondanks het uitvallen van de geblesseerde Mboyo nam Genk zelfs de wedstrijd in handen. De ruimte werd goed benut en de thuisploeg werd door het thuispubliek onder een fluitconcert naar de kleedkamer begeleid.

Invaller Mbokani

Alle hens aan dek bij Genk meteen na rust maar de Limburgers herstelden snel het evenwicht. Kiev-coach Blokhin greep in en bracht Dieumerci Mbokani toch in stelling. Het doelpunt viel echter aan de overkant. Julien Gorius, die Mboyo was komen vervangen, rondde knap af na een slimme actie van Vossen die de bal liet lopen. Het leer belandde bij Gorius en de Fransman haalde van buiten de zestien uit, zijn schot ging door de benen van Koval tegen de touwen.

De thuisploeg dwong Genk daarna terug. Yarmolenko bleef de gevaarlijkste man bij de Oekraïners en dwong Köteles tot een save. Ook Mbokani zorgde voor dreiging maar veel meer dan hoekschoppen leverde al dat aanvalsgeweld niet op. Genk hield ondanks een zenuwslopende slotfase (bibberend) stand, al moest Kötelmes in de allerlaatste seconde nog met een mirakelsave uitpakken: 0-1.

In de andere wedstrijd in Groep G won Thun met 1-0 van Rapid Wien, waardoor de Zwitsers naast Genk op kop komen.