Foto: Jeroen Van den Bossche, bedrijfsleider Food Chain Solutions Belgium
Een presentatie tijdens een Finmix-sessie bracht het dossier van Food Chain Solutions in een stroomversnelling. “Ik heb er niet alleen een lening aan overgehouden, maar ook zeer nuttige feedback over mijn businessplan”, zegt zaakvoerder Jeroen Van den Bossche.

Jeroen Van den Bossche is al meer dan tien jaar ondernemer. Samen met een vennoot handelt hij in kantoormeubelen. Vorig jaar stortte hij zich op een nieuw project: innovatief organisch strooisel voor kippenkwekerijen. “Kort gezegd komt het erop neer dat kippen dankzij ons strooisel, Happy Feet® Stropulver™, een beter leven krijgen. De gezondere ondergrond zorgt ervoor dat kippen minder voetontstekingen krijgen, waardoor kwekers minder antibiotica moeten gebruiken.”

Voor dat project ging Jeroen Van den Bossche begin 2012 op zoek naar startkapitaal. Zijn eerste passage bij de bank leverde zijn bedrijf een klein krediet op. “Dat was welgekomen, maar lang niet voldoende. Mijn bankier, die me toch vertrouwde als ondernemer, wees me er ook op dat ik voor verdere kredieten, in de fase waarin het project zich toen bevond, andere bronnen moest zoeken.”

Die vond hij via het Agentschap Ondernemen. Het was zijn vrouw,  die beroepshalve met financieringsdossiers werkt, die Jeroen Van den Bossche op het bestaan van het agentschap wees. “Tijdens mijn eerste kennismaking, op een netwerkevent, kreeg ik een grondige uitleg over de grote lijnen van waar het Agentschap Ondernemen zich mee bezighoudt. Daarna heb ik me via internetresearch wat verdiept in financieringsproducten voor ondernemers. Uiteindelijk kwam ik steeds opnieuw uit op de website van het Agentschap Ondernemen. Die geeft een goed overzicht van het financieringslandschap.
Een bank zal je wel wat oriënteren, maar er zijn nog veel andere manieren om aan financiering te geraken, al dan niet vanuit de overheid: business angels, het Participatiefonds, Participatiemaatschappij Vlaanderen…”

Goed advies

Via het Agentschap Ondernemen kwam Jeroen Van den Bossche te weten wat die financieringsproducten precies inhouden. “Ze hebben me een samenvatting gegeven van wat voor mij mogelijk is, rekening houdende met de fase waarin mijn onderneming zich bevond. Dat is voor iedereen anders. Daarom is dit maatwerk zo belangrijk. Als je als ondernemer het bos door de bomen niet meer ziet, is dit zeer welgekomen hulp.”

Jeroen Van den Bossche kreeg het advies om zijn project voor te stellen tijdens een Finmix-sessie. “Erg interessant. In plaats van je dossier voor te leggen aan je bankier, die het dan intern verdedigt of voorstelt aan waarborgfondsen, krijg je via Finmix de kans om zelf je verhaal te vertellen aan vertegenwoordigers van de instanties die over je financiering
beslissen”

Het Finmix-panel geeft ook waardevolle feedback op de businessplannen die het onder ogen krijgt. “Ze wezen me op bepaalde onderdelen die nog niet goed waren uitgewerkt, op de vormgeving van mijn plan, op het gebruik van bepaalde termen. Spreek nooit over
‘ik’ of ‘wij’ was zo’n advies. Gebruik altijd de naam van je bedrijf. Een financieringsdossier is iets zakelijks, dat hoef je niet te personaliseren.”

Toch was het die persoonlijke touch die hij net wel waardeerde tijdens zijn presentatie voor Finmix. “Ik kwam in direct contact met de mensen die nadien over mijn dossier zouden beslissen. Je ziet die mensen, geeft ze een hand, spreekt er mee, beantwoordt een heleboel vragen – ik ben toch een uur bezig geweest -, dat heeft zijn voordelen.”

Geen nummer

De reacties van het Finmix-panel op het dossier van FCS waren erg positief. “Iedereen gaf ons groen licht en vond dat we ons plan zeker moesten uitwerken. En van het Participatiefonds hebben we effectief een lening gekregen om van start te gaan.” Die steun opende ook deuren bij de bank. “Die wist al dat het Participatiefonds ons dossier mee
begeleidde, wat een serieuze stap vooruit betekent in het beslissingstraject. Op basis daarvan heeft uiteindelijk ook de bank ons een lening gegeven, evenwaardig aan die van het Participatiefonds. De resterende middelen die we nodig hadden, iets minder dan een
kwart van het totaal, hebben we zelf ingebracht.”

Wat Jeroen Van den Bossche ook charmeerde tijdens het hele traject dat hij tot nu toe met het Agentschap Ondernemen heeft afgelegd, is dat hij meer is dan een dossier of een nummer. “Ze weten echt wie je bent en wat je doet. Ik heb intussen zelf al wat bedrijven doorverwezen naar het agentschap omdat ik hun aanpak erg apprecieerde.”

Dat hij met, zoals hij zelf zegt, een ‘klein’ dossier over een nieuw product er toch in geslaagd is de nodige fondsen los te weken om van start te gaan, schrijft hij grotendeels op de rekening van Finmix en het Agentschap Ondernemen. “Aan financiering geraken is vandaag dé grote moeilijkheid voor starters. Het zijn initiatieven als deze die zowel de ondernemer als wie financiert zin geven om ervoor te gaan. Er moeten kansen gecreëerd
worden, en dat is wat Finmix doet.”