Huts bevriest alle investeringen in Antwerpse haven
Fernand Huts Foto: BELGA

Katoen Natie heeft al zijn investeringen in magazijnen in de Antwerpse haven bevroren, en verschuift de investeringen naar ‘andere regio’s’. Topman Fernand Huts stelt de Belgische staat ook in gebreke voor het verlies van inkomsten. Aanleiding is een conflict bij onderdeel Logisport.

Volgens Huts is de bevriezing van 211 miljoen euro investeringen te wijten aan een recente beslissing van de sociale inspectie. ‘Na deze beslissing durf ik geen magazijn meer te bouwen in de Antwerpse haven’.

Bij Logisport, een van de dochterbedrijven van Katoen Natie wordt volgens de inspectie de wet op de havenarbeid niet nageleefd. Een deel van de 850 personeelsleden die daar nu aan de slag zijn, doet werk dat door de sociale inspectie geklasseerd wordt als havenarbeid. En dat terwijl alle werknemers van Logisport een bediendenstatuut hebben. Een van de grote verschillen is dat door bedienden te werk te stellen de loonkosten veel lager liggen.

De tussenkomst van de sociale inspectie kwam er nadat begin juli een staking was uitgebroken bij Katoen Natie. Omdat de havenvakbonden Huts er van verdachten bij Logisport te werken met onderbetaalde buitenlandse personeel en uitzendkrachten. Uit het onderzoek van de inspectie bleek dat Huts wel volledig in orde was met de werkvergunningen van zijn vele buitenlandse personeelsleden.

Huts betwist echter het standpunt van de sociale inspectie, en zal er geen gehoor aan geven. Volgens Fernand Huts is het economisch geen haalbare kaart om de activiteiten van Logisport verder te zetten in de Antwerpse haven als hij verplicht wordt om met havenarbeiders te werken.

Hij kiest meteen voor de tegenaanval. Huts stelt de Belgische staat dan ook in gebreke ‘voor de opgelopen schade uit het verleden en eventuele schade in de toekomst’. Hoe groot die precieze schade is, kan Huts nog niet zeggen. Pas als dat duidelijk is, kan hij een schadevergoeding vragen.

Bij Logisport worden allerhande goederen die per schip of vrachtwagen in de haven toekomen klaargemaakt voor de bevoorrading van winkels of verzending naar particulieren. Zo staat Logisport zowel in voor de verzending van waren die besteld kunnen worden in onlinewinkels als voor de levering aan de winkels van sportketens zoals Decathlon.