Akkoord over redding oudste bank ter wereld
Foto: REUTERS

De Italiaanse regering heeft een akkoord bereikt met de Europese Commissie over de aanpassingen aan de redding van de Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Volgens eurocommissaris Joaquin Almunia is er een deal “over alle punten”. De bank biedt ook in ons land rekeningen aan voor rijke spaarders.

Binnen twee maanden volgt definitief groen licht. BMPS geldt als de oudste nog bestaande bank ter wereld. De bank overleeft sinds 1472 recessies en wereldoorlogen. Maar de jongste jaren hangt het voortbestaan aan een zijden draadje.

De Commissie vroeg in juli aanpassingen aan het herstructureringsplan van juni 2012, nadat de Italiaanse staat BMPS ter hulp schoot om de internationale vereisten te respecteren inzake eigen kapitaal.

Volgens de Commissie zou de kapitaalsverhoging van een miljard euro niet volstaan. In het hertekende plan zou sprake zijn van 2 miljard, maar dat wilde Almunia niet bevestigen.

België

De bank biedt in ons land ook spaarboekjes aan. De Belgische tak van de bank staat vaak in de top 5 van de meest renderende spaarboekjes. Toch is het aantal klanten erg beperkt. Een van de voorwaarden is immers dat de spaarders 100.000 euro moeten inleggen.