Michel verwijt PS ‘Berlusconisering van Wallonië’
Foto: BELGA

MR-voorzitter Charles Michel haalt zwaar uit naar de socialisten. Op het zomerfestival van de Franstalige liberalen in Chevetogne sprak hij zondag van ‘Berlusconisering’ van Wallonië en ‘bolsjevistische’ ideeën van Magnette.

Michel blijft bij zijn voorstel om een fiscale hervorming van 5 miljard euro door te voeren. PS-voorzitter Paul Magnette had dit voorstel afgeschreven als ‘een toverpiste’. Jullie willen geen magische ideeën? Wel, wij lusten jullie bolsjevistische ideeën niet”, stelde Michel.

Hij hekelde voor zowat 1.500 leden en militanten ook “de nivellering naar onder die de voorbije tien jaar door links is georganiseerd” op het vlak van onderwijs en opleiding. Sinds 2004 zit zijn partij op het Waalse niveau in de oppositie.

Het was niet de enige verwijzing naar de PS-bijeenkomst van de avond voordien in Namen, waar voorzitter Magnette opriep de kiescampagne nog niet in te zetten. “Dus ze zitten nog niet in de kiescampagne? De premier die het woord neemt op het PS-congres is geen kiescampagne. Hij kwam toevallig voorbij, zag licht, ging naar binnen en zei enkele woordjes...”, aldus Michel.

‘Berlusconisering’

‘Ja aan de persvrijheid. Neen tegen de Berlusconisering van Wallonië.’ Michel maakte daarmee duidelijk dat hij vreest voor de gevolgen van de overname van de L’Avenir-kranten door de Waalse kabelmaatschappij Tecteo. Die koopt L’Avenier over van de Vlaamse krantengroep Corelio, uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. L’Avenir is met 9 edities een sterke regionale speler in Wallonië.

‘Een Luikse intercommunale Tecteo die negen maanden voor de verkiezingen een persgroep overneemt? Puur toeval’, schamperde Michel in een reactie . ‘Stop de hypocrisie. Ja aan de persvrijheid! Neen aan de Berlusconisering van Wallonië.’

PS-vicepremier Laurette Onkelinx nuanceerde zondag op de RTBF-televisie het socialistische etiket dat op Tecteo kleeft. De intercommunale wordt geleid door de PS-burgemeester van Ans, Stéphane Moreau. Ukkel en Waver maken er ook deel van uit “en dat zijn helemaal geen PS-bastions”, stelde Onkelinx.

In de studio’s van de commerciële omroep RTL-TVI stelde Moreau dat Tecteo bestaat uit “drie PS’ers, twee van MR en twee cdH’ers. Ik weet niet waar die dominantie van de PS zich bevindt”, luidde het.