Israël geeft meer Palestijnen toestemming om te werken
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry leidt de vredesgesprekken. Foto: AP

De Israëlische regering heeft er zondag mee ingestemd 5.000 werkvergunningen af te leveren aan Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen. Daardoor kunnen zij in Israël komen werken.

Dat heeft een regeringsbron gemeld. Zondag raakte ook bekend dat Israël tegen Washington geklaagd heeft over lekken door de Palestijnen bij de vredesonderhandelingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zondag bovendien dat de twee partijen “vastbesloten” blijven door te gaan met de onderhandelingen.

De oorspronkelijke resolutie over de werkvergunningen zou verduidelijken dat die beslissing is genomen in het kader van onderhandelingen met de Palestijnen en de wil van Israël om de Palestijnse economie te ondersteunen, zegt de regeringsbron. “Verschillende ministers hebben zich hier echter tegen verzet, vanwege de continue steun van de Palestijnen aan de boycot van de Israëlische economie.”

Nu beschikken al goed 35.000 Palestijnen over werkvergunningen voor Israël. De Israëlische beslissing komt er nu de twee partijen, na drie jaar stilte, de vredesgesprekken hervat hebben.

Over de Palestijnse lekken over de onderhandelingen zei een Israëlische overheidsbron dat overeengekomen was dat de gesprekken discreet zouden verlopen, zonder perslekken. “Maar het is duidelijk dat de Palestijnen dat akkoord hebben verbroken. Zoiets maakt een complex proces nog moeilijker, en we hopen dat de Palestijnen daarmee ophouden.”

Tijdens een persconferentie zondag in Parijs feliciteerde Kerry de Israëlische minister Netanyahu en de Palestijnse president Abbas vanwege “het sérieux” dat ze tonen door “het gesprek aan te gaan” en “politieke risico’s te nemen”. Hij voegde eraan toe dat de twee partijen “vastbesloten” blijven verder te onderhandelen.