Open VLD wil Vlaamse lastenverlaging van 200 miljoen euro
Foto: BDW

Open VLD wil dat de Vlaamse regering volgend jaar een lastenverlaging doorvoert van 200 miljoen euro. Dat heeft partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zondag verklaard in VTM Nieuws. Dat geld moet voor de Vlaamse liberalen, die op Vlaams niveau in de oppositie zitten, enerzijds gaan naar minder lasten voor de kmo’s en anderzijds naar lagere lasten op arbeid. Op die manier kan Vlaanderen de inspanningen versterken die het federale niveau doet.

In zijn rentree-interviews verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters ervan uit te gaan dat zijn ploeg op zoek moet naar zowat 600 miljoen euro om voor volgend jaar een begroting in evenwicht af te leveren. De ambitie daarbij is geen extra lasten in te voeren. ‘Het zou er nog aan mankeren, met zo’n palmares’, reageert Open VLD-voorzitster Rutten, die onder meer verwijst naar de afschaffing van de jobkorting en de echtscheidingstaks.

Ze gaat nog verder en pleit ervoor dat de ploeg-Peeters een lastenverlaging doorvoert van om en bij de 200 miljoen euro. Ze merkt daarbij op dat Vlaanderen er de voorbije vier jaar via de financieringswet 4 miljard euro extra heeft bijgekregen. Dat geld zou dienen om de lasten op materieel en outillage van kmo’s te verlagen, maar ook om de lasten op arbeid te verlagen, zodat mensen aan het einde van de maand meer overhouden, maar ook zodat werken goedkoper wordt.

In een toelichting aan Belga geeft Rutten toe dat die 200 miljoen euro er niet zomaar ligt, maar dat zo’n inspanning wel haalbaar is. Ze onderstreept ook dat de regio’s wel degelijk de instrumenten hebben en verwijst daarbij naar een studie die op vraag van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) onderzoekt hoe Vlaanderen iets aan de loonkosten kan doen. De Vlaamse liberalen schuiven zelf geen specifieke maatregel naar voren, maar staan open voor dialoog, luidt het.

Rutten kadert haar oproep ook in het competitiviteitspact en benadrukt dat, indien elke inspanning die wordt geleverd dezelfde richting uitgaat, zo de economie meer zuurstof wordt gegeven. Bedoeling is dan ook dat de inspanningen die de federale regering rond de concurrentiekracht wil doen vanuit Vlaanderen te versterken - of er ‘een soort turbo op te zetten’, aldus nog Rutten.