'Schaf muntjes van 1 en 2 eurocent af'
Foto: Photo News

De organisatie voor zelfstandige ondernemers Unizo vraagt om de kleinste euromuntjes van 1 en 2 cent af te schaffen. 'De kleine euromuntjes kosten handelaars, consumenten én belastingbetalers tijd en geld', aldus Unizo.

Unizo deed een rondvraag bij 278 ondernemers over hoe zij staan tegenover cash geld en elektronisch betalen. Vier op de vijf ondernemers zouden ook zonder wettelijke verplichting cash geld blijven aanvaarden. Een op de zes zou cash geld weigeren, op voorwaarde dat elektronisch betalen goedkoper wordt.

Slechts drie procent zou cash geld resoluut uit zijn zaak bannen, zo blijkt uit de Unizo-enquête. Van wie antwoordde cash geld te zullen weigeren, doet een op de twee dat omwille van veiligheidsredenen. Twee op de vijf ondernemers zouden het doen om minder rompslomp te hebben, zoals het tellen van het geld of het geld naar de bank brengen.

Elektronisch betalen

Nog uit de enquête blijkt dat meer dan zeven op de tien ondernemers hun consumenten altijd de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen. Een op de acht aanvaardt elektronisch betalen pas vanaf een bepaald bedrag. Bij net geen een op de zes is elektronisch betalen onmogelijk.

'Elektronisch betalen is inderdaad sneller, veiliger en geeft minder rompslomp. Maar de kosten voor de handelaars zijn nog altijd te hoog', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie pleit ervoor om investeringen in elektronisch betalen fiscaal aftrekbaar te maken.