'Meneer Rogge, dit is een gemiste kans'
Foto: AFP

IOC-voorzitter Jacques Rogge had de kans om van mensenrechten een prioriteit te maken bij de Olympische winterspelen in het Russische Sotsji, maar beslist dat niet te doen. Hij doet waarschijnlijk wat iedereen in zijn plaats had gedaan, maar wat waren we fier geweest mocht een Belg zo’n internationaal statement gemaakt hebben. Dat stelt de holebi-organisatie Wel Jong Niet Hetero in een persbericht.

Wel Jong Niet Hetero roept op om zondagmiddag deel te nemen aan de ‘Kiss in - To Russia with love’ georganiseerd door Outrage! , Rainbowhouse Brussel en çavaria aan de Russische ambassade in Brussel.

'Internationaal protest of niet, het zal de Russische president Poetin worst wezen. Ondanks zijn recente beweringen dat homoseksuelen in zijn land dezelfde rechten hebben als iedereen, blijft de realiteit wat ze is: er wordt een anti-homobeleid gevoerd dat dit jaar zelfs een wettelijke kader kreeg', zo zegt Wel Jong Niet Hetero.

Wet tijdelijk opgeheven

Na de uitlating van enkele Russische ministers dat, Olympische spelen of niet, iedereen zich aan de wet zal houden volgde opnieuw massaal protest. 'Dit gaat in tegen de geest van de spelen', werd wereldwijd gescandeerd en IOC-voorzitter Rogge vroeg om garanties. Resultaat: tijdens de spelen wordt de wet tijdelijk opgeheven. 'Toch een zware onvoldoende en gemiste kans', vindt Wel Jong Niet Hetero.

'De recente Russische wetgeving staat haaks op internationale mensenrechtenverdragen', zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, 'en niemand durft ingrijpen. Wat stellen zo’n verdragen nog voor als ze gratuit geschonden kunnen worden zonder echte represailles? “