Abercrombie & Fitch bepaalt kapsel en make-up van werknemers
Foto: pn

De Franse instelling voor mensenrechten voert momenteel een onderzoek naar de manier van werken bij Abercrombie & Fitch, maar het Amerikaanse modelabel laat zich daardoor niet tegenhouden om zich sterk te bemoeien met het kapsel en de make-up van zijn werknemers.

Op 29 augustus bezorgde het Amerikaanse kledingbedrijf een ‘Hairstyle Sketchbook’ aan alle werknemers. In het document wordt een onderscheid gemaakt tussen aanvaardbare en onaanvaardbare kapsels. Illustraties maken duidelijk dat natuurlijke highlights wel kunnen, maar dat enkele haarlokken in een contrasterende kleur niet worden toegelaten. ‘Mannen en vrouwen moeten met verzorgde, nette, natuurlijke en klassieke lokken komen werken,’ staat er te lezen.

Petten en andere hoofddeksels worden in de handleiding verboden, maar op basis van religie of handicap kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden. Eerder dit jaar werd Abercrombie nochtans aangeklaagd door een moslima die beweerde dat ze ontslagen werd door het bedrijf omdat ze met een hoofddoek kwam werken.

In de Look Policy Guidelines van het merk worden ook aan de make-up van de werknemers hoge eisen gesteld. Zo moet die perfect afgestemd zijn op je huidskleur en moet het er natuurlijk uitzien. ‘Nagellak in een onnatuurlijke kleur is onaanvaardbaar en moet verwijderd worden voor je aan de slag gaat,’ beveelt het handboek. Ook gezichtsbeharing wordt niet toegelaten en mannen mogen geen oorbellen dragen.