Meer hartinfarcten bij koud weer
Kou veroorzaakt geen verkoudheden, maar misschien wel hartaanvallen. Dik induffelen dus. Foto: Bas de Meijer

Bij guur weer krijgen ziekenhuizen meer mensen met een hartaanval te verzorgen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Levensstijl speelt een belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekte. Bekend is dat voldoende bewegen, gezond eten en niet roken de kans op een infarct verkleint. Maar soms steekt het milieu stokken in de wielen, liet de Antwerpse cardioloog Marc Claeys (UZ Antwerpen) op een internationaal cardiologisch congres in Amsterdam zien.

Hoe kouder het is, hoe groter de kans op een infarct wordt, leidt hij af uit een analyse van 16.000 infarcten die tussen 2006 en 2009 in ons land optraden. Door bij 73 weerstations in ons land voor diezelfde periode temperatuur en luchtvochtigheid op te vragen, net als luchtvervuiling door roet en fijn stof, en die gegevens te koppelen met de data van alle 16.000 infarcten, stelde hij vast dat een daling van de minimumtemperatuur met tien graden leidt tot een infarctstijging van 7 procent.

Pieken of dalen in de luchtvervuiling maakten geen verschil.

Of de temperatuur zakte in de winter of de zomer speelde evenmin een rol: het was de relatieve daling van de thermometer die de hartinfarcten uitlokte.

Mogelijk stimuleren koudereceptoren op de huid het zenuwstelsel tot de afgifte van catecholamines in het bloed, denkt Claeys, wat de bloeddruk verhoogt. Ook zou bij koud weer de aanmaak van stollingsfactoren verhogen en het bloed verdikken. Beide zaken verhogen de kans op klontervorming en verstopping van de kransslagaders van het hart. Claeys adviseert mensen met een verhoogd risico (bijvoorbeeld suikerpatiënten of mensen met hoge bloeddruk) zich warm in te duffelen, ook op kille zomerdagen.