Brugse restaurants scoren slecht bij toeristen
Foto: ss
Wie denkt dat Brugge enkel toprestaurants heeft als De Karmeliet en Hertog Jan, heeft het flink mis. In de hoofdstad van West-Vlaanderen zadelt liefst een op de tien restaurants zijn gasten op met een ‘nooit meer’-gevoel, en daarmee scoort Brugge het slechtst van alle Europese steden.

Dat becijferde de website ­stedentripper.com, die recensies van restaurants uit 160 Europese steden onderzocht. Brugge is zelfs de onbetwiste koning van de slechte smaak, want met tien procent ‘vreselijke restaurants’ laat het Venetië (6,4) en Marseille (4,7) ver achter zich.

Helemaal onderaan de lijst van slechte restaurants bengelen La Belle Vue en Le Grand Café Belfort, niet toevallig allebei op de Markt van Brugge, het hart van het toeristisch centrum. Rauwe kip, roepende obers, smerige schorten, kleine porties en onbegrijpelijk hoge rekeningen: niet eens goed genoeg voor de varkens, omschrijft een misnoegde klant het.

Onder de Bruggelingen is het algemeen bekend dat je op de Markt niet moet tafelen. Dat beaamt zelfs een manager van Le Café Grand Belfort, dat op 119 recensies liefst 83 keer de beoordeling vreselijk kreeg.

‘Wie van Brugge is, zal niet gauw bij ons eten. Je krijgt dan ook niet bepaald waar voor je geld’, zegt de verantwoordelijke, die liever anoniem blijft. ‘Dat we slecht scoren op zulke websites weten we, maar de toeristen komen toch. Ze betalen vooral voor het uitzicht, niet voor het eten. De huur ligt hier dan ook veel hoger dan in pakweg een zijstraat van de Markt.’