De acht ongewone reisbestemmingen van Tom Waes
Tom Waes in Turkmenistan. Foto: vrt

Voor zijn nieuwe programma vraagt Tom Waes zich af of je overal met vakantie kunt gaan? In ‘Reizen Waes’, vanaf 3 september op Eén, doet hij de test en trekt hij naar acht bestemmingen die andere toeristen liever links laten liggen.

Turkmenistan

De eerste bestemming van Tom is meteen een primeur. Turkmenistan is een van de meest wereldvreemde landen op de planeet. De voorbije twee presidenten hebben rond zichzelf een gigantische personencultus gecreëerd en het land volledig van de rest van de wereld geïsoleerd. Buitenlandse journalisten komen het land normaal gezien niet in. Tom Waes is het wel gelukt...

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap. Tot zo ver het goede nieuws, want nu moet het land zichzelf nog vanaf niets beginnen op te bouwen. Veel is er nog niet in Zuid-Soedan, maar Tom weet wel van een gigantisch natuurpark: Boma National Park. 22.800 vierkante kilometer, met de grootste wildmigratie ter wereld.

Colombia

Colombia heeft geen al te beste reputatie. We associëren het in de eerste plaats nog altijd met drugskartels, kidnappings en geweld. Maar het zou er ondertussen beter zijn, zegt het ministerie van Toerisme. ‘The only risk is wanting to stay’, is nu hun slogan: ‘Het enige gevaar is dat je hier zult willen blijven.’ Benieuwd of Tom Waes dat ook vindt...

Pitcairn

Het eiland Pitcairn is een van de meest afgelegen plekken ter wereld en heeft een verhaal dat Tom Waes al jaren intrigeert. In het midden van de Stille Oceaan wonen vijftig mensen op een eiland dat op drie dagen varen van het dichtstbijzijnde vasteland ligt. De inwoners zijn allemaal afstammelingen van de muiters van het Engelse marineschip de Bounty, verdwenen in 1767, een van de meest bekende verhalen uit de zeevaartgeschiedenis.

Iran

Iran komt bij ons al jaren vooral negatief in het nieuws: met haar ayatollahs, haar antiwesterse houding en haar nucleaire dreigementen. Toch wil Tom Waes te weten komen hoe het is om er op vakantie te gaan: zijn de Iraniërs inderdaad de religieuze fanatici die wij er vaak van maken? Of kun je als westerling gewoon op je gemak door het land reizen?

Vanuatu

Voor de kust van Espiritu Santo, een van de eilanden van de eilandengroep Vanuatu, ligt het wrak van de USS Coolidge, een gezonken oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de best bewaarde scheepswrakken ter wereld en de natte droom van elke duiker. Ook die van Tom Waes. Al jaren wil Tom er naartoe en nu zal het dus eindelijk gebeuren. Maar … Vanuatu is ook het meest bedreigde land ter wereld: orkanen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen … Nergens ter wereld komen ze zo vaak voor en geen enkel ander land is er ook zo gevoelig voor.

Bhutan

Bhutan is een afgelegen koninkrijk in het midden van het Himalayagebergte met een erg speciaal beleid: alles staat er in het teken van het ‘bruto nationaal geluk’. De Bhutaanse regering probeert het land traditioneel en onbezoedeld te houden en net daardoor zouden de mensen er heel gelukkig zijn. Om dezelfde reden zijn ze er niet zo dol op massatoerisme: toeristen moeten er 250 dollar per dag betalen en krijgen 24 uur op 24 een gids mee. In ruil zouden toeristen er ook echt gelukkiger worden. Maar is dat ook zo? Tom Waes gaat het uitzoeken.

Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië

Voor de laatste aflevering trekt Tom Waes naar de zuidwestelijke grenzen van Rusland: Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië... Naast hun vreemde namen hebben ze nog iets anders gemeen: eigenlijk bestaan ze niet. Ze hebben hun eigen onafhankelijkheid uitgeroepen, maar verder erkent de internationale gemeenschap hen niet. Hun regering zal nooit ergens uitgenodigd worden, je zal hen nooit aan een sportwedstrijd zien deelnemen en er op vakantie gaan, is altijd een avontuur, want je kan er ook geen visum voor aanvragen.