Studenten geneeskunde aan de UGent mogen alleen nog thesissen indienen die recto verso geprint zijn op gerecycleerd papier.

Studenten geneeskunde aan de UGent moeten zich voor hun proefschrift voortaan houden aan een reeks ‘milieuregels’. Een thesis mag alleen nog op gerecycleerd papier afgedrukt worden, alle pagina’s moeten recto verso bedrukt zijn. ‘En we vragen ook uitdrukkelijk om geen plastic voor- en achterblad meer te gebruiken, zegt woordvoerster Stephanie Lenoir.

‘We hebben een duurzaamheidspact opgesteld, en daarin staat onder meer het voornemen om de papierberg te verkleinen.’

Lenoir schat dat de universiteit elk jaar thesissen van zo’n 5.000 laatstejaarsstudenten binnenkrijgt. Als je uitgaat van drie exemplaren per student en een gemiddelde van 150 bladzijden, zou recto verso afdrukken alleen al meer dan één miljoen bladzijden besparen, wat neerkomt op vijf ton papier.

‘Het staat elke faculteit en richting vrij om daar zelf initiatieven in te nemen’, zegt Lenoir. ‘Sowieso vragen we aan de hele universiteit al om altijd ook een digitaal exemplaar in te dienen. Het is ook dat digitale exemplaar dat bewaard wordt in de centrale bibliotheek.’

Helemaal overschakelen op papierloze thesissen doet de universiteit niet. ‘Omdat veel professoren en lectoren liefst een papieren exemplaar hebben om door te nemen.

Studenten geneeskunde die zich niet aan de ‘milieuregels’ houden, hoeven niet te vrezen dat hun eindwerk niet wordt aanvaard. ‘Maar we vragen wel zeer uitdrukkelijk om de raadgevingen te volgen’, zegt Lenoir.