Views, likes, volgers: iedereen betaalt
Natalia. Foto: BELGA

Natalia haalde - misschien - de harde middelen boven om haar videoclip ‘Boom’ aan wat extra views te helpen op YouTube. Met geld is alles mogelijk op het internet: extra YouTube ‘views’, Facebook ‘likes’, Twitter ‘volgers’. Als Natalia zich liet verleiden, was ze alvast niet de eerste.

Eind 2012 verwijderde YouTube zelf meer dan twee miljard views. Vooral video’s van Rihanna, Justin Bieber en Nicki Minaj verloren zo heel wat populariteit. Justin Bieber zou zijn megahit ‘Baby’ iets te ferm opgepompt hebben. Ook Alicia Keys, Rita Ora en Labirinth verloren op één dag 850 miljoen ‘valse’ of ‘dode’ kijkers.

Zelfs de Amerikaanse overheid liet zich al verleiden tot het kopen van fans, maar dan wel op Facebook. Een overheidsadministratie legde tussen 2011 en 2013 maar liefst 690.000 dollar op tafel voor Facebook likes. Zo pompte de administratie het aantal likes op van 100.000 tot meer dan twee miljoen. Ambtenaren hekelden de verspilling van overheidsgeld en lekten het verhaal naar de media.

Likes op Facebook, views op YouTube, op het anonieme internet is alles mogelijk. In de uithoeken van Aziatische landen maken schimmige bedrijven dagelijks honderden Twitteraccounts aan, allemaal om u te kunnen ‘volgen’. Veel moet dat zelfs niet kosten: vijf dollar voor 16.000 volgers op de website Fivver.com.

Zelfs valse boekbesprekingen op Amazon tonen aan hoe gemakkelijk het is onder een voorwendsel jezelf de hemel in te prijzen of anderen de grond in te boren. Misdaadauteur R.J. Ellroy waagde zich eraan. Onder een pseudoniem verheerlijkte hij zijn eigen boeken. Concurrenten gaf hij slechte recensies.

Ook hotel- en restaurantbesprekingen kan u best met een korrel zout nemen. Enkele dagen geleden werd TripAdvisor nog in verlegenheid gebracht door een grap van een Britse zakenman. Die had onder een schuilnaam drie maanden lang het compleet onbestaande Oscar’s Restaurant gepromoot. Met succes: heel wat reizigers gingen tevergeefs op zoek naar het alom volprezen restaurant.