Daklozen worden stadsgids in Berlijn
Foto: AFP
In Berlijn werd een opmerkelijk initiatief gelanceerd: sinds juni kan je de stad op een behoorlijk alternatieve manier ontdekken. Dakloze inwoners geven er voortaan rondleidingen in de stad en leiden je zo naar de meest onverwachte plekjes.

Waar kan je spotgoedkoop eten en waar kan je gratis naar de kapper? Waar kan je veilig overnachten als je zelf geen onderkomen hebt? Het zijn maar enkele van de vragen die beantwoord worden tijdens een gegidste rondleiding door daklozen in Berlijn. De stad telt het grootste aantal thuisloze inwoners van alle Duitse steden.

De rondleidingen gaan uit van het Querstadtein-project, dat de precaire situatie van daklozen onder de aandacht wil brengen. Voor 9,40 euro word je anderhalf uur lang door de Duitse hoofdstad gegidst, waarbij je de belangrijkste plekken voor daklozen te zien krijgt. De initiatiefnemers hameren erop dat het niet om ramptoerisme gaat. 'We hopen dat wie deelneemt aan de rondleiding met een nieuwe blik naar onze stad zal kijken,' klinkt het.

Berlijn is niet enkel de thuishaven van duizenden artiesten en andere hippe vogels die er hun geluk komen zoeken. Zo'n 4000 'Berliners' hebben geen vast onderkomen en slapen noodgedwongen in parkjes en stations. Ze worden amper opgemerkt door toeristen, maar bieden een geheel eigen kijk op het leven in de stad.

De rondleidingen blijken ook in trek bij toeristen die het Duits niet machtig zijn. Daarom zal in september ook een gegidste wandeling in het Engels plaatsvinden.