Jan Becaus heeft woensdag om 19 uur een laatste keer 'Het Journaal' op één gepresenteerd. Aan het einde van de nieuwsuitzending kreeg het nieuwsanker bloemen uit handen van collega Annelies Van Herck. Zij prees hem voor zijn 'eigen stijl en weergaloze manier van presenteren'. Hij richtte nog een woordje tot de kijker: 'Ik ben 29 jaar nieuwslezer geweest, in goede en kwade dagen. Ik heb het altijd een voorrecht gevonden om jullie te vertellen wat er in de wereld gebeurd was.'

Becaus vierde op 18 juli zijn 65ste verjaardag. Hij was sinds 1984 aan de slag bij de VRT en werkte precies 10.544 dagen (of net geen 29 jaar) voor de openbare omroep, altijd op de televisie-nieuwsdienst, als verslaggever en presentator van 'Het Journaal'. De festiviteiten rond de troonswisseling, op 21 juli, waren zijn laatste grote wapenfeit.

Becaus nam zich voor om, net zoals een aardappel, 'kleurloos, geurloos en smaakloos' te zijn. 'Een nieuwsanker is het nieuws niet', zei hij recent in een interview. Hij ging toen ook kort in op zijn cultstatus, die hij te danken heeft aan zijn nadrukkelijk juiste uitspraak van Engelse termen.

Het afscheid van Becaus kreeg de voorbije weken heel wat media-aandacht en er werden zelfs diverse Facebook-groepen voor hem opgericht. In de Gentse cinema Sphinx was er woensdagavond 'De Jan Becaus Afscheidswake'. Uit een tweet van collega Hanne Decoutere bleek dat Becaus ook bloemen kreeg van de VTM-collega's.

In een opiniestuk op deredactie.be schreef Becaus woensdag dat hij de voorbije drie decennia 'Het Journaal' en de hele VRT grondig heeft zien veranderen. 'Ten goede, want ondanks de concurrentie, die aanvankelijk fataal leek te worden, heeft de openbare omroep niet alleen flink standgehouden, maar met succes weerwerk geboden. In die mate, dat de VRT op dit ogenblik de onbetwiste marktleider is in het Vlaamse televisielandschap.'

Collega's zetten Jan Becaus in de bloemetjes

 

 

 

'Wij vonden je saaiheid altijd pittig en spitant, Jan'

 

 

 

'Het was een voorrecht, u was een fantastisch publiek'