Frieten worden kleiner en duurder
Foto: Belga

Een grote ramp voor de Vlaamse bourgondiër: door de veel te warme en droge julimaand dreigt de hoofdoogst van aardappelen faliekant af te lopen. Dat betekent dat we de komende maanden moeten tevreden zijn met kleine aardappelen en dus ook kleine frieten.

De groei van de aardappel is volledig stilgevallen, zeggen experten. Door de het natte voorjaar waren er tot 60 procent minder aardappelen dan normaal en nu dreigt ook de tweede oogst (voorzien voor september) in het water te vallen, door de droge en hete julimaand.

‘Er zijn abnormaal veel kleine knollen, waardoor de uiteindelijke frietjes bijzonder klein en slap blijken. Door de aardappelschaarste zullen we wellicht ook dieper in de buidel moeten tasten voor een pakje friet.'

‘We zullen komende winter meer moeten betalen voor diepvriesfrietjes, maar als de septemberoogst echt enorm tegenvalt zullen ook frituristen wellicht hun prijzen aanpassen’, stelt landbouwdeskundige Luc Busschaert in Het Laatste Nieuws. Alleen als in augustus de temperatuur tussen 18 en 24 graden blijft en het ‘normaal’ regent, kan de oogst gered worden.