Tijdens het laatste officiële bezoek als vorstenpaar aan Vlaanderen namen koning Albert en koningin Paola ruim een half uur tijd om de omstanders te begroeten aan het Gentse stadhuis.

Aan het Gentse stadhuis verzamelden een paar honderd royalisten, jong en oud, met grote en kleine vlaggen. Er waren ook een tiental manifestanten van Voorpost en de NSV, die met Vlaamse leeuwen protesteren tegen het koningshuis.

Rond 10.30 uur werd het koningspaar aan het Gentse stadhuis begroet door burgemeester Daniël Termont en Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers. Nadat ze vanop de pui van het stadhuis een paar honderd royalisten hadden toegewuifd, nam het vorstenpaar uitgebreid de tijd om kennis te maken met de leden van het Gentse schepencollege.

Daarna nam Termont het woord. In zijn verwelkoming verwees hij naar Alberts grootouders, die precies honderd jaar geleden de Wereldtentoonstelling in Gent openden. Dat Albert II en Paola de Ghelamco Arena en het bekroonde stadsmuseum STAM bezoeken, is voor de Gentenaars een eer, aldus Termont.

De stad Gent bedankte het vorstenpaar met twee geschenken: een kopergravure waarop de gotische- en renaissancegevel van het stadhuis afgebeeld staat en een fotoboek met beelden uit 19 juni 1960. Toen bezochten Albert en Paola als prinsenpaar de Arteveldestad.

Na het stadhuis volgt een bezoek aan het stadsmuseum STAM, gevolgd door een ontmoeting met voetbalfans aan de nieuwe Ghelamco Arena.

De persbelangstelling is groot: er zijn ruim zeventig journalisten geaccrediteerd. Niet alleen Vlaamse media en die van over de taalgrens, maar ook Nederlandse en Zweedse televisieploegen en correspondenten van de grootste buitenlandse persagentschappen tekenden present.