Vlaams instituut leidt Europees carpoolsysteem
Foto: BELGA

Het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit (VIM) is aangeduid om een nieuw Europees carpoolsysteem uit de grond te stampen. Dit project moet het autodelen over de grenzen heen vergemakkelijken.

Europa maakt 2 miljoen euro vrij voor het opzetten van het Nwe-RIDE-project, dat de bestaande informatie rond carpoolen in Europa aan elkaar moet koppelen. Op die manier zullen reizigers gemakkelijker een chauffeur of medereiziger kunnen vinden om ook internationaal te kunnen carpoolen. Ook de uurregelingen van het openbaar vervoer zullen in de databank worden opgenomen.

Het is het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit (VIM), gevestigd in Diepenbeek, dat de leiding zal nemen over het platform. Overige partners zijn aanbieders van reisinformatie uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Het project zal de informatie uit diverse landen aan elkaar linken, zodat reizigers de carpoolmogelijkheden overal in Europa in realtime kunnen raadplegen. Vlaams minister Ingrid Lieten (sp.a), onder meer bevoegd voor Innovatie, beaamt dat carpoolers “nood hebben aan een geïntegreerde mobiliteitsoplossing om hun verplaatsingen te plannen”.