Vakantie betekent met minder haast naar de supermarkt en de kinderen mee in het winkelkarretje. Het resultaat: een overvolle koelkast, die we niet leeg krijgen. Met onze tips kunt u dat uitje naar de supermarkt een keer schrappen en wat langer genieten van het zomerweer; u gaat gewoon aan de slag met uw restjes of met een aantal vondsten uit de vrije natuur zoals zeewier, bloemen en insecten.

- TIEN TIPS OM MEER UIT UW KOELKAST TE HALEN -

**Laat u niet misleiden door de houdbaarheidsdata. Er is een verschil tussen ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot. In het eerste geval gaat het vaak over droogvoer, dat je - als het gesloten is gebleven - nog lang na het verstrijken van de datum kunt opeten. Alleen de kwaliteit daalt. In het tweede geval eet je het best zo snel mogelijk op, want dat is het soort producten, zoals vlees en vis, waarin de bacteriekolonies na de vervaldatum exponentieel toenemen. Ruik, kijk en proef desnoods aan voedsel voor je het weggooit.

**Zoek inspiratie bij receptenzoekers waar u een aantal ingrediënten kunt ingeven. Onze tips: www.libelle-lekker.be, www.webchef.be en www.watkokenwe.nu

**Wees creatief. De worteltjes van prei zijn lekker om te frituren, met schillen van asperges trek je een geurige consommé, een broccolistam kun je stomen, de wortel van sla is lekker gebakken. Nog een tip van Dorien Knockaert, auteur van het kookboek 'Goed Eten': maak aardappelschillen schoon, frituur ze, zout ze en je hebt chips.

**Maak soep van overgebleven groenten of vries dingen in. Minestrone is het perfecte recept om een overdaad aan restjes weg te werken, aldus Dorien. Gooi voor de maaltijdsoep allerlei stukken in de pot die je anders zou weggooien: broccolistronken, radijs- en selderijblaadjes, koolnerven. Vuistregel: alle harde groente moet je kleinsnijden en samen met ui en selderij lang (lang!) stoven, tot je bijna een compote hebt. Alle tere blaadjes gaan er pas aan het eind in. En halverwege, nadat je water hebt toegevoegd aan de bijna-compote, kun je een parmezaankorst in de soep gooien en even laten meesudderen.

**Kookwater van groente, aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst doet het prima als bouillon voor soepen, sauzen en risotto. Zeker als je ook nog wat weekwater van gedroogde paddenstoelen bewaard hebt. Over risotto gesproken: ook dat is een prima basis om overschotjes bereide groente te verwerken. Geroosterde pompoen, gebakken bloemkool, bonen, asperges, tomatensaus: gewoon aan het eind toevoegen, als de rijst gaar is.

**Oud brood kun je, als het kurkdroog is, verkruimelen tot paneermeel. Halfdroog laat het zich gewillig tot croutons verwerken: oven voorverwarmen op 200 °C, brood in blokjes snijden, scheutje olie en een snuif specerijen of kruiden in een kom doen, broodblokjes erdoor en tien minuten bakken op een bakplaat.

**Het groen van prei en selderij, de steeltjes van paddenstoelen en peterselie, de botjes van kip en de graten en koppen van magere zeevis kun je bijhouden (desnoods in de diepvriezer) om bouillon te maken. Groentebouillon hoeft niet per se een klus te zijn: gooi wat groenterestjes, kruiden, ui en knoflook in het kookwater wanneer je bonen, kikkererwten of linzen kookt. Je kookwater wordt zo bouillon.

**Steeltjes van verse koriander zijn smaakbommetjes. Bewaar ze (ook in de diepvriezer) en verwerk ze, fijngehakt, in curry’s of in hummus.

**Gekookte aardappelen nemen in de koelkast soms storende smaken op. Je kunt ze ook minstens een dag op het aanrecht bewaren als je ze daarna bakt of in koekjes of soep verwerkt.

**Stap af van het idee dat een klein overschotje het bewaren niet waard is. Enkele lepels pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata, een klein restje soep kan een stoofpot verrijken, een klein kommetje rijst wordt een heel bord nasi goreng. Een restje verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto, of met boter en zout tot kruidenboter. Tip: vries ze in in ijsblokjesbakjes, maak ze los en bewaar ze in zakjes, zodat je ze in kleine porties kunt gebruiken. Om pasta te pimpen, bijvoorbeeld.


 

- ...OF GA OP ZOEK IN DE NATUUR -

** ZEEWIER

Wie zich aan zee bevindt, kan zelf zeewier gaan plukken tussen de golfbrekers, naar het voorbeeld van de Japanners: knalgroen, zacht grassig en het ruikt naar garnalen. Daarnaast heb je ook nori (dat is in verse vorm donkerbruin en hangt als een slappe vlag aan de stenen), zeesla en ze-eik, dat perfect tot bouillon kan worden verwerkt.

RECEPT. Slaatje met Japans bessenwier

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 trosje vers Japans bessenwier, grondig gewassen en in sliertjes geknipt
1/2 appel
Klein stronkje witlof
Stronkje komkommer
Stronkje daikon of radijsjes
Pijnboompitten
Ciderazijn
Appeldiksap
Olijfolie
Citroen
Zout

Bereiding:

Snijd alle groenten en fruit in stukjes of reepjes. Meng ze met het zeewier en een schep pijnboopitten. Breng op smaak met azijn, diksap, olijfolie, citroen en zout.

 

** BLOEMEN

Vergeet-me-nietjes en andere bloemen die je als onkruid zou bestempelen kunnen experimentele zielen ook verwerken in de keuken. De Waalse chef Arabelle Merilaen ontdekte de positieve invloed van de bloemen op haar gezondheid en integreerde ze in haar keuken en het boek 'Mijn intuïtieve keuken'.

RECEPT. Gefermenteerde rodekool met bloemen

Ingrdiënten (voor 4 personen):

1 rodekool (ca. 1,5 kg)
4 fermenteerpotten van 1 liter
120 g grof zeezout
3 el koolzaadolie (eerste persing)
3 el olijfolie (extra vierge)
4 à 5 draaien vijfpepermengsel
4 el fermentatievocht van de kool
Bloemen van dagkoekoeksbloem, avondkoekoeksbloem, damastbloem, vergeet-me-nietje, zachte ooievaarsbek, slangenkruid en bieslook

Bereiding:

1. Was de rodekool zorgvuldig. Verdeel ze met een groot groentemes in 4 stukken. Snijd ze met een machine of met de groenteschaaf in plakjes van 1 mm.

2. Verdeel de plakjes over de fermenteerpotten en strooi tussen elke laag van 1 cm wat zout. Vul de potten tot 90%. Doe er mineraal water bij tot de rodekool net onderstaat. Sluit de potten en druk aan met het deksel met spanveer. Laat de kool vijf dagen fermenteren op kamertemperatuur.

3. Doe 300 g gefermenteerde rodekool net voor het serveren in een grote kom. Breng op smaak met olijfolie, koolzaadolie en het fermentatievocht. Strooi er wat peper over.

4. Leg de gefermenteerde kool in het midden van het bord en schik er de bloemen bij

 

 

**INSECTEN

Het derde ingrediënt uit de natuur is er eentje voor durvers. Alhoewel, als we kenners mogen geloven zijn insecten net heel voedzaam en smaken ze gewoon naar noten. In 'Het insectenkookboek', vorig jaar vesrchenen bij de Nederlandse uitgeverij Atlas, vind je tal van gerechten zoals krekels met chocolade of tortilla met sprinkhaan.

RECEPT. Chocolademuffins met buffalowormen

Ingrediënten (voor twaalf muffins):

50 g boter
250 g bloem
1 afgestreken eetlepel cacaopoeder
1 zakje bakpoeder
75 g bruine basterdsuiker
snufje zout
2 eieren, losgeklopt
1,5 dl melk
1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
25 g buffalo's

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje.

2. Zeef de bloem, cacaopoeder en bakpoeder boven een beslagkom. Voeg de basterdsuiker en het zou toe, meng even en maak in het midden een kuiltje.

3. Doe de eieren met de melk en de gesmolten boter in het kuiltje en roer dit met een spatlepel door de bloem. Blijf twee minuten roeren en zorg voor een gladde massa.

4. Voeg nu ook de appel en de buffalo's toe en meng die door het beslag met de spatel. verdeel het beslag met een lepel over de muffinvormpjes, vul ze voor een 2/3de deel. Zet ze op een balplaat en bak ze midden in de over in twintig minuten gaar.

 

Hoeveel bespaart u met deze tip?

€ 30

Door minder vaak naar de supermarkt te gaan en eerst alle restjes te gebruiken, kunt u gemakkelijk 30 tot 50 euro besparen op boodschappen.