3 lessen van topsporters: hoe op je werk tot topprestaties komen
Foto: jobat.be
Topsporters leveren topprestaties op bestelling. Wij als gewone loonslaven kunnen hier iets van leren.

Een topprestatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Vooraleer je een topprestatie kan neerzetten, moet je het een en ander overwinnen”, vertelt Mariken van de Loo. De Nederlandse coacht leidinggevenden en medewerkers, en ziet dagelijks mensen tussen twijfel en triomf.

“Topprestaties van een topsporter komen voort uit een heel gedegen opgebouwde topconditie. Maar gewoon ‘in vorm zijn’ is niet voldoende. Ook in het hoofd moet alles kloppen om die conditie te vertalen in een goed resultaat, en zo zijn er nog een aantal cruciale factoren.”

Wil je als professional in je vak ook topprestaties leveren, dan gelden eigenlijk dezelfde regels als bij een topsporter.

1. Focus op je eigen sterkte

Een topsporter is niet goed in alle sporten. Natuurlijk heeft hij of zij een superconditie, maar een topsporter blinkt uit in een specifieke discipline. Door die focus hoeft hij zich alleen nog maar te richten op dat gebied. Als professional denken we van alle markten thuis te moeten zijn. Maar in organisaties zie je een kentering ontstaan. Waren vroeger alle ogen gericht op zo snel mogelijk de interne ladder te beklimmen om aan invloed te winnen, waarbij je vakkennis een ondergeschikte rol kreeg, dan zijn de rollen momenteel omgedraaid. Niet de managersfunctie is het meest cruciaal in een organisatie, maar de professional zelf, hij of zij die ergens in gespecialiseerd is. Je moet je dus afvragen waar jij dé expert in bent, en je daarop focussen.

2. Doorzettingsvermogen en een duidelijk doel stellen

Na de focus start de klim naar de top: echt de allerbeste worden. Dit kan alleen door doorzettingsvermogen. De stip aan de horizon is duidelijk, maar ook erg ver weg. Zelfs voor topsporters die op het allerhoogste niveau meedraaien, lijkt die stip soms onbereikbaar. En als je er bent, hoe blijf je er? Het is een kwestie van een lange adem hebben. Welke doelen heb jij op professioneel gebied? Heb je een duidelijk plan voor ogen of zie je wel waar het schip strandt? Hoe duidelijker je visie, hoe groter de kans dat je het ook gaat maken. Anders word je eerder de speelbal van een ander.

3. Maak een planning en focus op tussenstappen

Als het doel bepaald is, kan een plan gemaakt worden om dat doel ook daadwerkelijk te bereiken. Met het plan wordt het doel eigenlijk opgeknipt in kleine hapklare brokken. Zo heb je een overzicht en kan je redelijk snel resultaat boeken, en niet onbelangrijk: je kan bijsturen als je ‘off-track’ geraakt.In dit plan staan een aantal zaken opgenomen. Hoe ga je je conditie en techniek opbouwen, wanneer moet je pieken en resultaten laten zien, wanneer zijn er rustmomenten, hoe analyseren we waarom het gewenste resultaat wel of niet wordt behaald etc.

Dit geldt ook op de werkvloer: na de planning gaan we doen, we checken of en wat werkt en we gaan weer over tot actie. Een planning maken dus, waarbij ook de tussentijdse resultaten worden gemeten en waar bijsturing mogelijk is. Dat is cruciaal als je in je professioneel leven hoogstaande resultaten wil bereiken.

>

>

>

>