Mogelijk komt er ook in ons land een verbod op alcohol voor jongeren onder 18 jaar, zo staat in een reeks voorstellen. De Nederlandse regering heeft dat dinsdag ingevoerd. In de meeste Europese landen geldt deze minimumleeftijd al. Op Twitter reageren politici van diverse regeringspartijen echter weinig enthousiast.

Een pint of een glas wijn op café kan nu vanaf 16 jaar. Wil je sterkedrank, bijvoorbeeld wodka of whisky, dan moet je 18 zijn. Maar die wet wordt binnenkort mogelijk strenger, weet VTM Nieuws en wordt ook bevestigd aan onze redactie.

De overheid heeft twee verschillende voorstellen klaar om het alcoholgebruik bij jongeren aan te pakken: 'In het eerste voorstel wordt de leeftijdsgrens net zoals Nederland opgetrokken tot 18 jaar', zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. 'Onder die leeftijd zouden jongeren helemaal geen alcohol meer mogen drinken. Een tweede plan is om een verdeling te maken volgens alcoholpercentage: wie tussen 16 en 18 is zou geen dranken mogen consumeren met een alcoholpercentage dat hoger ligt dan 15 procent. Die 15-procentbeperking zou pas vanaf 18 jaar worden opgeheven'.

Op Twitter reageerden politici van diverse regeringspartijen alvast weinig enthousiast op een mogelijk verbod. 'Slecht idee,' schrijven de liberale minister van Pensioenen Alexander De Croo en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. 'Nonsens,' volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A), die ontkent dat de regering aan een alcoholverbod werkt. 'Wat een idee,' vindt ook CD&V-volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh.

25 voorstellen

Het voorstel om alcohol te verbieden voor jongeren onder 18 jaar maakt deel uit van een reeks voorstellen die moeten leiden tot een geïntegreerd alcoholbeleid. 'Het voorstel komt niet enkel van de regering, maar van een reeks actoren en bevoegde instanties die betrokken zijn bij de problematiek', klinkt het bij de FOD Volksgezondheid.

In de loop van volgende week verschijnt op de website www.gezondheid.belgie.be een probleemstelling met 25 voorstellen. 'Tot eind juli krijgt iedereen de kans om daarop te reageren en zijn mening te geven', luidt het.

In december zullen dan de verzamelde ministers op alle beleidsniveaus de knoop doorhakken, aldus nog Eyckmans.

In 19 Europese landen ligt de leeftijdsgrens voor alcohol nu al op 18. Naast België zijn er maar zes andere landen die 16 jaar als grens hebben. In nog eens twee landen ligt die op 17 jaar.