Antwerpse Zes poseren uitzonderlijk samen voor NY Times
Foto: WDK
Voor de vijftigste verjaardag van de Antwerpse Modeacademie slaagde Walter Van Beirendonck, hoofd van het departement Mode erin om de Antwerpse Zes voor het eerst sinds lang te herenigen. Voorbije zaterdag zwaaiden de masters af onder het goedkeurende oog van Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten, Marina Yee en Dirk Van Saene. En al wilden de Antwerpse Zes niet samen poseren voor De Standaard, voor Suzy Menkes van The New York Times maakten ze graag een uitzondering.

In de jaren '80 maakten ze furore als de Antwerpse Zes. Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten, Marina Yee, Dirk Van Saene en Walter Van Beirendonck zetten België samen op de modekaart. 

Voor de vijftigste verjaardag van de Antwerpse Modeacademie bracht Van Beirendonck de zes samen in de jury om het jaarlijkse defilé te beoordelen. Suzy Menkes van The New York Times, eveneens jurylid, kreeg de eer om de zes achteraf te interviewen

‘Dertig jaar, het was een helse rit maar ik heb geen seconde spijt', aldus Dirk Bikkembergs. Dirk Van Saene werpt een nostalgische blik op de voorbije dertig jaar. 'Op jonge leeftijd kijk je anders aan tegen de dingen. Ik heb spijt dat ik het destijds niet voor de volle 100% heb beleefd.'

In 1986 trokken de Antwerpse Zes samen met hun collecties naar Parijs. Niet zonder succes. Nadien groeide de Belgische mode uit tot een begrip in de modewereld. Marina Yee herinnert zich slechts één event dat hen daarna nog samenbracht: een charity event rond het millennium.  

“Het roept oude herinneringen op, al valt die nostalgie al bij al wel mee, aangezien we elkaar of elkaars werk geregeld tegenkomen in de modewereld', aldus Dries Van Noten. Het was Van Noten die ook Ann Demeulemeester kon overtuigen om in de jury te zetelen.

‘'Ik denk dat we samen een spannende periode doormaakten op de Antwerpse Modeacademie. En het voelde goed om terug te keren', bevestigen Van Noten en Demeulemeester. 

Ook Kaat Debo, directeur van het MoMu liet zich enthousiast uit over de reünie van de Antwerpse Zes. 'Toen de Antwerpse Modeacademie vijftig jaar geleden haar deuren opende, telde de academie enkel Vlaamse studenten. Dankzij de Antwerpse Zes kreeg de school ook een internationale uitstraling. Hun bekendheid zorgde ervoor dat de school vandaag 27 verschillende nationaliteiten telt', aldus Debo.