Obama en Poetin raken het niet eens over Syrië
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandagavond in de marge van de G8-top een twee uur durend bilateraal onderhoud gehad met zijn Russische collega Vladimir Poetin, voor het eerst in meer dan een jaar. Maar hun onderonsje heeft de verdeeldheid over de aanpak van het Syrische conflict niet weggenomen. Beiden gaven toe dat ze de zaken anders zien, maar beklemtoonden wel dat ze het bloedvergieten in de regio willen beëindigen.

Obama en Poetin zagen er wat gespannen uit na hun privégesprek. Op de persconferentie keek Poetin herhaaldelijk naar de grond.

Weg van de diplomatie

Beide landen zijn het dan ook grondig oneens over de aanpak van het Syrische conflict. Ook maandag lijkt er weinig vooruitgang geboekt: beiden kwamen overeen dat ze ernaar streven de oorlog via diplomatieke weg op te lossen. Het blijft de bedoeling om zowel het regime van president Assad als de rebellen tot de onderhandelingstafel te dwingen, bevestigde Poetin. Dat zou moeten gebeuren op een vredesconferentie in Genève, maar concreet is die nog niet.

Obama en Poetin spraken ook af dat ze een bilaterale top gaan organiseren op 3 en 4 september in Moskou, ‘om de relaties tussen beide landen te versterken’. Die ontmoeting komt er daags voor de G20-top in Sint-Petersburg.